bugün

Kayseri - Niğde - Adana illeri arasında bulunan, Türk dağcılığının kalbinin attığı, adını günbatımındaki ala renge bürünen zirvelerinden alan bölgedir. Tırmanışlar için 3700 metre üzerinde üç doruk, 3000 metrenin üzerinde çok sayıda doruk olan bölge, içinde bir çok gölün bulunduğu genişçe bir kazanı andırır.
kısaca türk dağcılığının mekkesi denebilir. Dört ana bölgeye ayrılır: kuzey aladağlar, yedigöller, vayvay-torasan ve güney aladağlar. En yüksek ve ünlü zirvesi demirkazık kuzey aladağlar sektöründe yer alır ve dağa çıkmadan önceki son yerleşim olan demirkazık köyüne nispeten yakındır
türkiye'deki dağcılığın hacısı. bir giden bir daha gitmek istiyor zirveleri, duvarları,gölleri...
yaşar kemal' in romanlarında sıkca geçen dağ silsilesi - toros dağlarının parçası -. ulukışla ( niğde) ' dan, pozantı' ya giderken görülmeye başlar. yaylara ile de ünlüdür.
eteklerinde bulunan ayni adli ilce adana ya baglidir. aladag.
kayseri-niğde arasında bulunan dağ silsilesi. En yüksek doruğu demirkazıktır. Milli park olup bitki ve hayvan çeşitliliği bakımdan zengindir. Türkiyenin alpleri olarakta nitelendirilebilecek dağcılık açısından da çok çeşitli imkanlar sağlamaktadır.
Orta Toroslar’m doğu bölümü. Taşeli Yaylası ile Uzun- yayla arasında uzanır. Birçok yerde yükseltisi 3.000 m’yi bulur. Bun­lardan Bolkar Dağı 3.585 m, Aladağ 3.734 m’dir. Bu iki dağda yazın bile eriyip bitmeyen tokdağan karlar, yer yer buz örtüsü vardır.

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../aladaglar/#ixzz2OQAsoGps
iç Anadoluyu Akdenizden ayıran Orta Torosların en görkemli zirvelerini ve vadilerini barındırır.
'tırmanış cenneti' diye tabir edilen dağlardır. ünlü dağcımız tunç fındık'ın en sevdiğidir.

(bkz: tunç fındık)