din felsefede ki mevcut tanımı bilinmezciliktir ayrıca
iki arada kalmıs kısının dını ınacını belırtmesıne yarayan kelımedır . araflar yasamaktadır bu kısı ne var dıyebılır tam anlamıyla ne de yok her ıkısı ıcınde sözde mantıklı gordugu birtakım bulgular vardır. * http://www.agnostik.org/1-agnostik-kimdir.html
tanrının varlığı ya da yokluğu konusunda kararsız kalmak, tabiri caizse kaçak güreşmektir, kem küm etmektir. milli takımı tutuyorum demek gibi bir şeydir. tanrı yoktur ya da ikinci bir tanrı vardır demek gibi tespit yapmadığı için teknik olarak şirk sayılmaz.*
kökleri sofistiklere kadar dayanan bir felsefi akım. doğrudur, yanlıştır burası tartışılır ancak; bu felsefeyle yaşayan, buna inanan insanlarla dalga geçenler, kuşkusuz "ahaha salak lan bu" dedikleri insanlardan hoşgörü olarak daha alt seviyededirler. senin dinin hoşgörü dini be güzelim, senin dinin fikirlere, inançlara saygılı olmanı söyler.
gözünü bir aç arkadaşım, sen "x" üzerinden konuşuyorsun o ise "x"i dahi tanımıyor. adamın hiç bilmediği bir şeyi kendi gözlüğünden anlatmaya çalıştığına göre muhtemelen babanın spermleriyle geçti bu din sana, aferin.
"var da olabilir, yok ta olabilir, bilemeyiz, aklımız zihnimiz bunu kavramaya yetmez.." (bkz: ne emmeye ne gömmeye gelmek)
"ama starbucks'a gidip birşeyler içmeye, daha sonra istiklal'de anlamsızca turlamaya, converse giyip tuvalette fotoğraflarını çekmeye, saçımızı çok acayip modellere sokmaya, götümüzden düşen pantolonlar giyip çhok acaip yhaa demeye elbet aklımız erer,mantığımız bunları kabul eder.."
not:yeni nesil gençler arasında hızla yayılmaktadır..
bertrand russell bu görüşü çok güzel bir şekilde açıklamıştır.
"bir filozof olarak, akademisyenlerin oluşturduğu bir seyirciye karşı konuşuyorsam kendimi bir agnostik olarak tanımlayabilirim. çünkü bir tanrının var olmadığını kanıtlamam imkansızdır. fakat eğer sokakta sıradan bir insan ile konuşuyorsam ona kendimi bir ateist olarak tanıtmalıyım. çünkü ona tanrının var olmadığını kanıtlayamam ama aynı zamanda yunan tanrılarının da var olmadığını kanıtlayamam."
bir ateiste agnostik görüşlerini ya da deist görüşlerini anlatmak kolaydır ve kendini rahatça anlatabilirsin. fakat bir dindara agnostik ya da deist olduğunuzu söylerseniz o sizi kendi dininin bir mensubu olarak algılayacaktır.
vakit gazetesi burada sonradan deist olmuş bir filozofun kitabını sanki o yazar islam'ı destekliyormuş gibi sunmuş. özellikle de allah'a inandığını söylemiş ve türkiye'deki ateistlere de nasip olmasını diliyor.
şimdi kitabın yazarı antony flew'ın islam hakkındaki görüşlerine bir bakalım:
"islam'ı dehşet ve korkudan başka bir şey ile bağdaştıramıyorum çünkü bu din kökten bir şekilde islam için dünyayı ele geçirmeye odaklanmış."
"isa'ya karizmatik bir figür olarak sempati duyabilirim fakat islam'ın peygamberine aynı sempatiyi göstermem imkansız."
kendi dar görüşleri ile insanları çözdüğünü zanneden insanların tırsak ateist dediği kişi. bir agnostik cehennem korkusu ile ona da yanaşayım, buna da yanaşayım demez. tanrıyı kandırabileceğini düşünecek kadar salak değildir. sadece deneyimlerini ve aklını kullanır, tanrının varlığı ya da yokluğunun bilinemeyeceğini söyler. tanrı bu dünyada hiçbir işaret bırakmamış olsa da varolabileceği ihtimalini de es geçmez. fakat agnostikin tanrıdan anladığı cehenneme gönderecek, bireysel bir tanrı değildir. agnostik yaratıcı bir tanrının varlığı ve yokluğunun bilinemeyeceğini söyler. yoksa dinlerin tanrılarına hiçbir inancı yoktur. içinde de cehennem şüphesi taşımaz.
alemi 'çok da sikimdeydi' umarsızlığıyla sallamayan 'tanrı varsa bu onun sorunu' diyen zihniyettir. james joyceve virginia woolf gibi sikleri götlerinde trampet çalan konformistlerin yoludur.
kısaca tırsak ateist olarak ifade edebiliriz, gideceğim yeri bilmeden atıp tutmayayım diyen zihniyetin tezahürüdür. Bir kısmı da tanrı var ancak etliye sütlüye bulaşmaz şeklinde yorumlar.
agnostikler insanların herşeyi kavrayamayacağını savunurlar ve tanrı' nın da var olup olmadığını bilemeyeceğimizi iddia ederler. " tanrı eğer varsa ispatla, yoksa da ispatla. ha bunların ikisine de ispatın, elle tutulur bi kanıtın yoksa sus otur " derler.
devekuşuna madem kuşsun neden uçmuyosun demişler, ben deveyim uçamam demiş. deveysen yük taşı demişler, ben kuşum yük taşımaya gelemem demiş. misali ne onu ne diğerini kabul eden * insan tipi.
eski dille laedrilik..
salt bilgiyi rasyonel olana indirgemek ve ya rasyonel bilgi eşittir bilgi eşitliğinin savunulması sonucunda karşımıza çıkabilecek br zihin hastalığına tutulmuş kişilere denir. insanın aşkın varoluş imkalarını kısıtlayan bir maraz maluludür bunlar.
bir atesitten daha değerlidir şahsıma göre. nitekim o en azından bir yaratıcının olduğunu göremeyecek kadar naçar değildir.
ne var ki kendileri, mesela Kur'an-ı kerim gibi bir mucizenin da yaratıcı tarafından insanlığa ulaştırılmış olduğunu düşünemeden düşünmeyi terk edenlerdir.