agnostik

entry235 galeri2
    110.
  1. ateistlere göre dinler konusunda daha kalender olan, en azından din sosyolojisinden haberi olan arkadaşlardır. kendi görüşleridir, saygı duyulmalıdır. ancak bilmedikleri ya da bilinmeyeceğini düşündükleri tanrı ya gerçekse ya hesap günü varsa o zaman sonları ne olacaktır. kafiri anladık kazığa oturtulacak, mümini anladık mükafatlandırılacak. eğer tanrı yoksa zaten sorun yok, ohh! kebap... boşluğa, hiçliğe atılacağız nasıl olsa. topraktaki minerallere karışıp mezarımızda ot olarak biteceğiz, sonra o otu bir inek yiyecek, ineğin bokunda can bulacağız, sonra gübre olup geldiğimiz yere; domatese, portakala can vereceğiz. tırt silsilenin parçası olacağız kısacası.

    evet tanrı varsa - ki şahsımın kendi varlığından şüphesi olmadığı kadar var olduğuna inandığı kudrettir- o zaman durum ne olacaktır. agnostikler için kadro ayrıldı mı gerçekten bilmiyoruz, bu nokta da agnostik davranmamız gerek.

    ikisinin ortası birşeyin olması imkansız zannımca. tanrı zar atmayacağı gibi, çekimser oy da kullanmaz.

    (bkz: allahın vaadi haktır)
    0 ...
  2. 109.
  3. tüm inanç sistemlerine hoşgörüyle birleştiğinde demokratik ülkelerde rahatça yaşamayı sağlayacak görüştür. korkuları ortadan kaldırır.
    1 ...
  4. 108.
  5. 107.
  6. deizmin yetmediği ancak ateist olmaya da korkan insanlardır. orta yolculardır bir nevi.
    2 ...
  7. 106.
  8. idealistlerin materyalist, materyalistlerin ise idealist ilan ettikleri adam. bunların ortada olduğunu en iyi bu gösteriyo herhalde.
    0 ...
  9. 105.
  10. tanrının varlığı da yokluğu da kanıtlanamaz fikrini benimsemiş kimselerdir.* En iyisini yapıyordur.Tanrının varlığı da yokluğu da kesin olarak kanıtlanamaz. Bir müslümanın tanrıya inanması ile bir ateistin tanrıyı reddetmesi arasında tek bir fark vardır; o da ateistin tanrıyı reddederken, müslümanın tanrıya inanmasıdır. Her ikisi de yanlıştır, çünkü insan, ya tanrıya inanır ya da inanmayaya inanır. Ama kesin olarak hiçbirisini bilemez, bilinemez çünkü. itiraf etmeliyim ki; bir ateist yine de bir müslümandan daha iyidir, en azından dogmalarından bir kısmını yenebilmiştir. Doğduğu günden beri kendisine diretilen dogmatik kuralları reddetmiştir. Yine de kabul etmek gerekir ki, bir müslüman varlığı kesin olarak kanıtlanamayan bir tanrıya inanıp cahil olacak ise; bir ateist de varlığı kesin olarak reddedilemeyen bir tanrıya inanmadığı için cahildir. Çünkü bilinmez, tanrının olup olmadığı bilinemez ve kanıtlanamaz. Şahsımca, agnostizm her iki inanıştan da daha iyi ve mantıklıdır.
    0 ...
  11. 104.
  12. bu düşüncede katiyetle ''belki'' durumu söz konusu değildir. agnostizm tanrı inancı sorgulamaktan çok, insanoğlunun o varlığı bilip bilemeyeceğini sorgular. ve herhangi bir insan tanrının varlığını bilemeyeceği için ''bilinmezcilik'' diye tabir edilir bu felsefe. yani mesele ''var da, yok da diyemem'' den çok, kişinin insanlara inanamasından kaynaklanır. çoğu zaman yanlış anlaşılan bir ideolojidir.
    2 ...
  13. 103.
  14. adam fawer'ın empati kitabında yer alan tarikatın üyeleri.
    0 ...
  15. 102.
  16. "olabilir de olmayabilir de" insanıdır. ancak olabilir de ihtimalinde düşündüğünden teist olması zordur, daha çok deist-ateist çizgisindedir.

    ha tanrı olabilir, o zaman müslüman olayım. ancak ya yunan tanrıları varsa? diye düşünüyorsa paranoyak da olabilir. yani hangi tanrının var olduğuna dair bile bir fikri yoktur.

    üşengeç demek çok isabetli olmaz, ancak pragmatik diyebiliriz.
    2 ...
  17. 101.
  18. 100.
  19. (genellikle) dinleri ve dinlerdeki tanrıları reddeden,ama başka bir (veya birden çok) tanrının olup olamayacağının bilinmeyeceğini söyleyen insanlara verilen ad. ben de bu insanlardan biriyim,ama bazı ortamlarda "agnostik" yerine "ateist" kelimesini tercih ediyorum,kimse mi bilmez agnostizmin ne olduğunu? ateist deyip sıyrılmak daha kolay. (kolaya kaçmak budur,agnostizim değil*). Ama tembel ve üşengeç olmamız hakkında bir şey söyleyemem.
    0 ...
  20. 99.
  21. "ya varsa?" diyen ateistle "ya yoksa" diyen dindar arası bir vaziyet.
    1 ...
  22. 98.
  23. korkak düşünme özürlü insanların genelde oldugu olaydır. şuan çoğu insan az buçuk agnostikdir dünyada. inanıyorum demez inanmıyorumda diyemez.
    0 ...
  24. 97.
  25. bir tanrının, varlığını veya yokluğunu kesin olarak kabul etmektense her iki ihtimalin de olabileceğini savunan kişilere takılan isim.
    0 ...
  26. 96.
  27. ölü bi adamın rahatlığından sonra, inançla ilgili en az sıkıntılı olan bireylerin dahil olduğu bişey. iyi lan bu. bilmiyorum.
    1 ...
  28. 95.
  29. aslında yüzeysel bakıldığında, siyasi dünyada liberallerin aldığı konumdadır, orta yolcu gibi görülürler, lakin bu konu biraz farklıdır.. ne ergenus gibi davranıp tanrının olmadığını ispatlamaya kalkarlar ne de bağnaz tutucular gibi dini savunurlar, gerek yoktur çünkü. körü körüne bir şeye inanmak onlara ne kadar saçmalık geliyorsa, aksini ispatlamak da aynı derece saçmalıktır. önlerine geldiğinde inancaklardır efendim.. akıl yormayan veya üşengeç bi insan agnostik olmaz, zamanında yorarak bu kanıya varırlar.
    0 ...
  30. 94.
  31. 93.
  32. hani maçlardan önce sorarlar ya kim kazanır diye, iyi olan kazansın derler.he o lafı diyenlere benziyorlar.
    0 ...
  33. 92.
  34. bildiği tek şeyin hiçbir şey bilmediği olduğunu bilmektir.
    0 ...
  35. 91.
  36. 90.
  37. 89.
  38. tanrının varlığı ve maddenin ezeli olup olmaması konusunda 3 temel görüş vardır agnostik görüş (bilinemezci), bu 3 görüşe girmeyen, fakat önemli bir yer işgal eden daha önceki kabul edilen görüşlerin doğruluğunun bilinmeyeceği iddiasındadır.
    0 ...
  39. 88.
  40. ateizme geçiş aşamalarından bir tanesi diyebiliriz.
    0 ...
  41. 87.
  42. insanın şaşkınlığı,
    sorgulama bile yapamadığı-düşünemediği anda kolaya kaçması.

    Yaşam nedir?, sorusuna bile cevap bulamazken, yaşamı tarif ederken, bazı hayat formlarını dışlamak zorunda kalırken, hatta yaşam alanını tarif ederken; hiçbir yaşam formu bulunamaz denilen yerlerde yaşama rastlayıp afallarken,

    komple bir varoluşun kaynağını anlama, komiklik galiba,
    yada aklımızdan ziyade, egolarımızın bize yaptığı espri olmalı.

    amiyane tabir ile; ''burnumuzun dibindeki direği değilde, karşımızdaki insanın gözündeki çöpü aramamız.'' gibi.
    1 ...
  43. 86.
  44. Ateizm var olduğu sürece var olacak felsefi görüşe mensup kişidir. teistlerin inandığı şekilde tanrının var olmadığı ispatlansa bile deistlerin inandığı şekilde bir tanrının olmadığı ispatlanamayacağından çökmesinin tek yolu bir tanrının varlığını ispat etmektir.

    BEnce agnostizm, Ateizmden daha bilimsel ve gerçekçi bir görüştür. ateizmdeki gibi tanrının olmadığına inanmak yerine Bilimdeki gibi "sadece ispatlanana inanırım" düşüncesi vardır.

    çeşitli şekilleri vardır. Diğer inanç sistemlerine ya da felsefi görüşlere yakın olabilirler. örneğin Tanrının olmadığını kendine ispatlayamayan bir ateist, agnostik ateizme geçerek "Tanrı muhtemelen yoktur ama olabilir de" düşüncesine sahip olabilir.

    Sorgulayan bir agnostik ya tanrının varlığını araştırıp tekrar tekrar ispatlanamayacağı sonucuna varır ya da kendine tanrının ispatlanamayacağını ispatlamaya çalışır. *

    Sorgulayan bir agnostik gibi düşünen bir kişi "iguanaları uzaylılar, dünyaya casusluk yapsınlar diye yerleştirmişler." şeklindeki bir komplo teorisini önce araştırır. Eğer doğruluğunu ya da yanışlığını ispatlayamazsa "olabilir ama muhtemelen doğru değil" şeklinde düşünür.

    agnostik ateizmi merak edenler alttaki linke bakabilir.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agnostic_atheism
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük