aerodinamik

    4.
  1. uçak havaya karşı hareket halinde iken oluşan kuvvete "aerodinamik kuvvet" denir. uçağın ağırlığıi yani yerçekimi kuvveti, bir kütle kuvvetidir. aerodinamik kuvvet ise uçağın hava ile temasındaki yüzeylerde oluşur, yani bir yüzey kuvvetidir.
    bu kuvvetin yüzeye dik olan bileşenine "basınç", yüzeye teğet olanına "sürtünme kuvveti" denir.
    * toplam aerodinamik kuvvetin, uçağın hareket yönüne dik ve yukarı doğru olan bileşenine "taşıma" , uçağın hareket yönüne paralel ve geriye doğru bileşenine "sürtünme" bu ikisine dik ve yana doğru olanına ise "yan kuvvet" denir.
    bir uçağın, düşey bir düzlemdeki yatay uçuşunda taşıma kuvveti, yerçekimi kuvvetine zıt yönde etki etmektedir. bu iki kuvvet eşit olduğunda uçak havada sabit yükseklikte uçabilir.
    sürükleme kuvveti de motor tepkisi ile dengelenirse, uçak newton kanunlarına göre uçabilecektir.

    kaynak: bilim ve teknik dergisi
    3 ...
  2. 7.
  3. "ayrodinamik" olarak telafuz edilir.
    3 ...
  4. 15.
  5. gazların hareketlerini ve gazlar içerisinde hareket eden cisimlere etkilerini, hareket eden cisimlerin şekillerini inceleyen bilim dalı. aerodinamik, mekaniğin bir koludur.
    herhangi bir cisim hava içerisinde hareket ettirildiğinde hareketine tesir eden değişik kuvvetler ortaya çıkar. işte bu kuvvetlere “aerodinamik kuvvet” ve planladığımız şekilde hareketini hava içerisinde devam ettirebilen cismin şekline de “aerodinamik şekil” adı verilir.
    2 ...
  6. 9.
  7. 1.
  8. Hareket hâlinde olan bir cisim üzerinde havanın yarattığı etkiyi inceleyen bilim.
    1 ...
  9. 14.
  10. 12.
  11. yarın vizesi popoşuma kaçması muhtemel olan ders.
    1 ...
  12. 5.
  13. 2.
  14. 16.
© 2025 uludağ sözlük