bugün

19 Ağustos-3 Eylül 2006 tarihlerinde yapılacak basketbol şampiyonası.

Toplam 24 takımın mücadele edeceği şampiyonada gruplar şu şekilde oluşmaktadır:

(A) Grubu: Nijerya, Lübnan, Arjantin, Fransa, Venezuela, Sırbistan-Karadağ
(B) Grubu: Panama, Yeni Zelanda, Almanya, Japonya, ispanya, Angola
(C) Grubu: Katar, Avustralya, Türkiye, Litvanya, Brezilya, Yunanistan
(D) Grubu: Senegal, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, italya, Porto Riko, Slovenya
grubu 4. olarak tamamlayacagimizi düsündügüm sampiyona. türk olarak düsünüyorum tabii.
litvanya kadroyu acıklamıs.adamlar tam abartmıs.en yaslı oyuncu 81 li.ama litvanya sonucta litvanyadır.adamlar tam oyuncu fabrikası.yeni yetme oyuncuları cıkarırlar.yepyeni yıldızlar cıkarırlar.temkinli olmak lazım.
kadro soyle:
Vytenis Jasikevicius (187-G-85) of Zalgiris-Sabonio mokykla Kaunas
Darius Pakamanis (192-G-81) of Lietuvos Rytas Vilnius
Gediminas Maceina (188-G-84) of Nevezis Kedainiai
Steponas Babrauskas (197-G/F-84) of Lietuvos Rytas Vilnius
Arturas Jomantas (202-G/F-85) of Lietuvos Rytas Vilnius
Aurimas Kieza (205-F-82) of Lietuvos Rytas Vilnius
Jonas Maciulis (200-G/F-85) of B.C. Zalgiris Kaunas
Vova Severovas (198-F-85) of Oakland University (USA)
Valdas Vasylius (201-F-83) of Old Dominion University (USA)
Darius Silinskis (216-C-84) of B.C. Zalgiris Kaunas
Tautvydas Lydeka (208-C/F-83) of Dnipro Dnepropetrovsk (UKR)
Pavelas Cukinas (210-C-83) of Lietuvos Rytas Vilnius
(bkz: dunya kupasinda brezilya yi tutan yazarlar) * *
favorilerden amerika yı hazırlık macında porto rikokarsısında izledik.genelde atletizme dayalı ribauntu alanın guardı bulmadan potaya gidecegi kos kos at basketboluoynadıklarını izledik.muhtemelen gruptan lider cıkarlar gibi duruyo.bu durumda bizim 4. cıkmamamız gerektigi anlasılıyo.*
bizim acimizdan son derece zor gececek lakin wild card la gittik,en zor grubu cektik.bir kotu bir de iyi sans..
kadro ve degerlendirme icin (bkz: 12 dev adam/@glosoli)
mehmet ve hidayeti izlemeyeceğimiz turnuvadır..olaya aşırı milliyetçi olarak bakmazsak onlara da hak verebiliriz..ikisinin de kariyeri açısından önemli bir sezon onları bekliyor..belki de kendilerini hazır hissetmediler turnuvaya ve öyle olduğunda neler yaşandığını hepimiz hatırlıyoruz..**onların yerlerinde şu an onları hiç aratmıcak olan genç oyuncular var zannımca..ve aynı zanna göre mehmet ve hidayete ağzımıza geleni sayıp milliyetçi naraları atarak onları küstürmektense hem oyuncu olarak hem de ilerde antrenör olarak yararlancağımızı unutmayalım...
gunun programinda su ana kadar alinan sonuclar ve gruplara gore dagilim su sekilde..

A grubu
Venezuela-Lubnan:72-82(El Khatib 35 sayi,8 reb-Lubnan)
sirbistan-nijerya:75-82 (bkz: oha)
arjantin-fransa:80-70

B grubu
Almanya-Japonya:81-70
ispanya-yeni zelanda:86-70
angola-panama:83-70

C grubu
Brezilya-Avustralya:77-83
yunanistan-katar:86-74
turkiye-litvanya:76-74

D grubu
porto riko-abd:100-111
slovenya-senegal:96-79
cin-italya:69-84
senaryolara bir bakalim..
1-brezilya ve katar i yendik,yunanistan a yenildik diyelim,yunanistan da avustralya yi yendi..2. olucaz ve..
ikinci turda
porto riko veya slovenya-turkiye
ceyrek finalde
turkiye*-arjantin

2-brezilya ya yenildik,katar i yendik,yunanistan a yenildik,3. veya 4. oluruz
ikinci turda
abd veya italya-turkiye
ceyrek final
almanya,fransa veya sirbistan-turkiye

3-birinci olursak;
ikinci turda
slovenya veya porto riko-turkiye
ceyrek final
fransa,angola veya yeni zelanda-turkiye
geride kalan iki maç neticesinde milli takımımızda insanın tüylerini diken diken eden bir mücadele ve inanmışlığa şahit olduğumuz turnuva.
yarı final karşılaşmaları:

ispanya - arjantin

abd - yunanistan
bizim beşinci olabileceğimiz turnuva
nba den başkasını basketboldan saymayan bünyelere bazı gerçekleri yeniden göstermiş olan turnuva, en azından böyle bir katkısı oldu bana. basketbol sadece slam dunk değildir, alley up değildir, panyadan sektirip potaya basmak değildir. basketbol akıl işidir; dış atışlarda, paslamaşlardaki incelikte gizlidir, zenci olmak yetmez kazanmak için *. beyazların da bişeyler becerebildiğini yeniden anlamamızı sağlayan turnuva bu, avrupa basketboluna yeniden ilgi duymamıza... bu kadar gaza gelmem ragmen nba de yeni sezonun başlamasıyla yine unuturum hepsini, ne olursa olsun çok iyi bir organizasyon... ispanya ya da arjantin hangisi olursa olsun biri finalde amerika birleşik devletlerini yenmeyi başarırsa -ki ne kadar takım oldukları göz önünde bulundurulursa bu çok da zor bişey değil- zevkten dört köşe edecek turnuvadır, aslandır kaplandır.
henuz bitmedi ama yapilan rezillikler konusunda bitti dersek japonlara iyilik etmis olucaz.fiba ne kadar yanlis bir karar verdigini anlamis olsa gerek ama gec tabi artik.bu kadar salak sacma bir turnuva daha duzenlenemez dunyada.ne tanitim var ne bi sey.japonlar sehirlerine pankart-poster tarzi reklamlar bile asmamis turnuvayla ilgili.seyirci yok,gelen seyirci de zaten takimlarin ulkelerinin vatandaslari..japonlar basketbolu bilmiyor,tamam sen oraya basketbol kulturu gelissin diye verebilirsin organizasyonu ama adamlar daha alt yapiya sahip degil ki gelistirsinler.hadi onu gectim,masa hakemlerinin icine soyle isi bilen bir adam oturtamadin mi?adamlar 24 saniye saatini calistirip durdurmaktan aciz.normal sure skandallarini ise hic soylemiyorum.koclar mola alacakken bir taraflari catliyo masaya dertlerini anlatacaklar diye ama masa yine de yanlis zamanda mola veriyor.teknoloji devi japonya'da teknolojik acidan bircok skandal vardi yani..berbat bir turnuva oldu ama allahtan millilerimizin bulundugu grup heyecan acisindan turnuvayi goturdu.yari finallere kadar cekismeli gecen kac mac soyleyebiliriz?katar maclari disinda grubumuzdaki her mac,bizim tum maclarimiz,sirbistan-nijerya ve almanya-nijerya maclari..yani pek de doyurucu olmadi bu turnuva yari finallere gelene kadar,allahtan avrupa takimlari iyi is yapti da bir dahaki turnuvaya daha az zayif takim gelecek diger kitalardan..turnuvanin detaylarinda var olan ise kuskusuz hakemlerin berbat oldugu ve maclarin onemlerine gore hakem secimlerinde fiba nin da berbat olduguydu..
millilerimiz ise cok iyi bir is cikardilar ve wild cardla gelen takimlarin kuskusuz bir numarasi oldular fakat bu karari hakemler kendileri cezalandirmak istedi sanki her macta.rakiple beraber hakemleri yenmeyi de ogrenmis olduk.zaten bu her sporda boyle,hakem kalitesi gittikce dusuyor.dunyanin en iyi altinci takimina sahip bir ulkeyiz.sans diyen zihniyet ise gercekten salaktir ya da bu isten hic anlamiyodur.yendigimiz her takim -katar disinda- fiba klasmaninda ustumuzdeydi.yeni klasmani cok merak ediyorum,mukemmel bir is cikardik gercekten bravo.
sonuc olarak bizim de bir ekolumuz var artik;inatci ve sert takim.buna gore kadro secilmeli,savasmayacak adam da alinmamali..
beklentilerin ustunde bir milli takım izledigimiz bir turnuva oldu.daha sanslı bir gruba dusseydik ya da yunanya yı da yenip namaglup cıksaydık son dort e bilem kalabilirdik.saglık olsun diyor onumuze bakıyoruz.
dünya basketbol şampiyonalarının en kötü organizasyonlarından birine sahne olmuş 2006 yılı şampiyonasıdır..japonya, hemen her alanda çok kötü bir organizasyon gerçekleştirmiş ve kendisini bu şampiyona için seçen fiba'yı utandırmıştır..masa hakemlerinin hataları, maç saatlerinde sürekli değişim, istatistiklerdeki hatalar, maç yayınlarındaki eksiklikler vb.. sorunlar bu şampiyonaya gölge düşüren faktörler olmuştur..

şampiyonanın genelinde avrupa takımlarının önemli bir üstünlüğü söz konusudur..nitekim, sıralamada ilk 8 takımdan 6'sı avrupalı takımlardan oluşmaktadır..* şampiyonaya kesin şampiyonluk parolası ile gelen abd ve arjantin yarı finalde turnuvaya veda ederek büyük hayalkırıklığı yaratmışlardır..bunun yanısıra, ilk dört sırada yer alan takımların * turnuvanın diğer takımlarına oranla çok daha ağır bastıkları da söylenmelidir..

basketbol milli takımımız ise, kendisinden, takım oyuncularının bile beklemediği bir performans ile turnuvayı 6.'lıkla bitirmiştir..* bu sıralama, wild card ile turnuvaya katılan bir takım için oldukça büyük bir başarı olmakla birlikte, bizim için de basketbol tarihimizde milli takımlar düzeyinde elde ettiğimiz en önemli başarıdır..ancak, tüm bu sıralamanın ve etiketin yanısıra, basketbol milli takımımızın turnuvadaki en büyük kazancı, bir takım kimliğinin oluşması, tam bir takım karakterine sahip olmasıdır..artık bilinmektedir ki, türk milli basketbol takımı savaşçıdır, mücadelecidir, maçın son saniyesine kadar rakip kim olursa olsun maçı bırakmaz..bilinmektedir ki, türk milli basketbol takımında sahaya ay-yıldızlı forma ile çıkan her oyuncu sonuna kadar mücadele etmekte, ter dökmektedir..herhangi bir oyuncunun yokluğu, sakatlığı, takım düzenindeki işleyişi büyük ölçülerde etkilememekte, takım olmanın bilinci ile her oyuncu bir diğerinin eksiğini kapatabilmektedir..

savunmacı, mücadeleci, dişediş oynayan, rakibi ısıran * * bir türk takımı doğmuştur japonya 2006'da..sadece bunun için bile, teşekkürler 12 dev adam..
final macinin ardindan fileyi kesip almak isteyen ispanyol oyuncunun japon yetkililerinin uyarisiyla karsilastigi sampiyonadir. birileri japonlara gelenekleri ogretmelidir.
turnuvada bu kadroyla mücadele etmiştik.

pg:ender arslan-engin atsür-hakan demirel
sg: serkan erdoğan-cenk akyol
sf: ibrahim kutluay-ersan ilyasova
pf: kerem gönlüm-kaya peker
c: semih erden-ermal kuqo-fatih solak

coach: bogdan tanjevic.
yıldız oyuncuların gelmemesine rağmen gençlerle 6. olduğumuz şampiyona.
son 4'e beklenildiği gibi abd,arjantin,ispanya,yunanistan kalmıştı.herkes arjantin-abd finali beklerken, sürpriz biçimde ispanya-yunanistan finali olmuş,ispanya 70-47 ile gömmüş.millilerimiz ise fransa'ya 64-56 yenilip 6. olmuştu.
Uludağ sözlüğün yeni açıldığı dönemlerde gerçekleşmiş olan basketbol şampiyonasıdır.