evet arkadaşlar, tartışmaya açık bir tespitte daha birlikteyiz.
şimdi bir çocuğumuz var, ilk orta lise ve üniversiteyi özel okulda okutmak istesek ne kadar harcarız ?
ilk + orta + lise için diğerlerine nazaran çok da pahalı olmayan bir özel okul olan ankara ted'i baz alalım.
TED OKULLARI: Anaokulu 5 yaş grubu için KDV dahil 42 bin TL. TED Ankara ilköğretim Okulu ilköğretim 1-5. sınıflar KDV dahil 14 bin ; ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar ile lise hazırlık ve lisenin bütün sınıfları KDV dahil 16 bin 500 TL.
ilk orta lise'de ayda 300 tl. harcasak (forma + kalem + özel kitap + pahalı servis) 8 sene x 10 ay(2 ay tatil) x 300 = 24.000 tl. de bu yaptı.
üniversitede özel yurt, ve harçlık paraları için de ayda 700 tl versek. 4 sene için = 4 sene x 10 ay(2 ay tatil) x 700 = 28.000 tl. de budur.
************************************
toplayalım tamamını.
293.500 + 24.000 + 28.000 = 345.500 tl.
************************************
evet arkadaşlar , basit bir hesapla çocuklarımıza yaklaşık 350.000 tl. para harcıyoruz özel okullar için, hadi zenginleri anlarım, paraları var okutuyorlar ama maaşla çalışanlar için bu bir zulüm, adam 3000 tl. maaş alıyor, yarısını bu taksitleri ödemek için harcıyor. gel; sen bu çocuğu devlet okuluna yolla, ödeyeceğin taksitleri, masrafları biriktir, o 350.000 tl ile istediğin işi kur. şerefsizim; müteahhit bile olursun. nasıl olsa onlar için bir diploma * bile istemiyorlar.
yillarca okut o kadar para harca cocuk en sonunda hic bir sey bilmeyen issiz sunepe bisey ciksin 1 sene bile ozel okulda okutmayin paraniza yazik. bu adami dinleyin tank alin.
şimdi bu tespitte bulunana ve tespite hak verenlere desen ki "gönderme lan çocuğu okula gel her sene bankaya bilmem ne kadar tl atalım, çocuğa evde sen ders ver öğret bişeyler, erkin koray style"," hööyt olur mu lan benim oğlum okuyacak, doktor olacak, kızım okuyup doktor koca bulacak" diye diklenmezse ben de ben değilim. sonra vik vik ötüyorlar burada tespitini sevdiklerim. *
açılacak işyeri bir moda evi, ne bileyim bir ajans ise belki durum bu olabilir ama teknik bir alanda iş kurulacaksa bu teori ilk bakışta çok yerinde gibi görünse de detaylı düşünüldüğünde mantık hatasını içerisinde bir tespittir. zira iş kurmak sadece para sermayesi gerektiren bir şey değildir. tecrübe ve bir sürü ek özellik gerektirir.
eğer kurulan bu mantık doğru olsaydı, hali hazırda şirket sahibi olan iş adamları çocuklarını özel okula gönderirler miydi? ve bir şeye daha dikkat çekmek isterim. özel üniversiteden mezun olan ilk üç yıl içinde işini kurarken, devlet okullarından mezun olan adam için bu süre ortalama 10 yıldır. daha öncesinde iş kuranların tutunamadıkları en çok görülen örnekler arasındadır.
okudum göremedim, herhalde söylenmemiş. provokatif başlıklar altında birbirimize bok atacağınıza, alın bunun ve bunun gibilerin altında tartışın.
eksik olan bilgi, ilgili paranın bir seferde veriliyormuş gibi düşünülmesi. diyelim sen çocuğunun eğitim masrafları için harcayacağın parayı kenara koymaya başladın belirli küçük zaman dilimleri halinde, e kardeşim bu çocuk okumadığı zaman okulda geçireceği periyotların yerine fotosentezle mi yaşamaya devam edecek? paranın biriktirilmesi üniversiteyi bitirme çağındaki adama yarayacaksa, bu adamı hangi şartlar altında o yaşa kadar büyüteceksin, ne yapacak 23-24 yaşına kadar?
paranın miktarı çok önemli değil. başlık entry'sinde en uca yakın okullara ait bedeller örneklenmiş, fakat daha aşağıda bir değer de olsa bu okulsuz periyodu nasıl olsa yaşayacak.
"kredi alıp, uzun vadeli ödeme planıyla beklemeden de yapabilir" demesin kimse, çok dar bir kesim hariç bu bedeller doğrultusundaki kredinin bankalar tarafından onaylanması pek mümkün görünmüyor.
---------------------------------------
aslında bu düz oranlar çok gereksiz, bir insan master yapacak kadar okumak zorunda değil fakat analitik düşünebilen birer birey haline gelebilmesi için herkesin, ülke genelinde ıslah edilip geliştirilmiş olan temel eğitim kurumlarında eğitim alması gerektiği inancındayım.
insanların yönlendirilmiş ve kontrol altında tutulan basın yayın organlarından elde ettikleri bilgileri hayatın gerçeği olarak kabul etmeleri ve etrafına yansıtmasından ziyade, merak edip bilgileri farklı yayınlar ve hayat tecrübeleriyle sentezleyip kendine has bir yapıya sahip olmaları, şuursuz koyun sürülerinin erimesine ve daha aydınlık görüşler ışığında yaşamını sürdürebilen bireyler haline gelebilmelerini sağlayacaktır diye düşünüyorum. şu hayatta toplumsal açıdan idealim bu doğrultudadır. her ne kadar gerçekleşmeyeceğini de bilsem bile, bu yazdıklarımın birileri tarafından okunduğunu bilmek bile heyecanımı ve umutlarımı korumama yardımcı olmaktadır.
çocuğuna bunca yatırım yapan adamın, giden 350 bin liraya üzülmesi, sonrasında tüm kaynaklarını buraya aktardığından oğluna iş kuramayacak olması, söz konusu dahi edilemeyeceğinden, sağlaması yapılmamış bir tespit.
350 bini eğitime ayıran adAM, REFERANSLARIYLA, GELiRiYLE, OĞLUNA BiR iŞTE KURACAKTIR HERHALDE AMK. ZATEN BU TARZ insanlar, evlatları okullarına başlamadan, mesleklerini hazır etmektedirler. okul olayı, tamamen diploma hedefine yöneliktir.
yerinde bir karardır.
ilk okul birinci sınıftan itibaren bir çocuğun masrafı 335 bin tl'yi bulmaktadır.
diyelim çocuğu özel okula okula gönderdiniz. sigarası, orkidi, sevgilisi, alemi hesaba bile katmıyorum.
okulu bitirir bitirmez hemen memur oldu. ve 1750 tl maaşla öğretmen oldu diyelim. bu çocuğun bir senede kazanacağı toplam para;
1700*12= 21.000 tl'dir.
yapılan okul masrafı= 335.000 tl idi
335.000/21.000=16
yani çocuk bu yapılan masrafı tam 16 senede çıkartıyor. e zaten aşağı yukarı emekli olacak.
özel okula göndermek gereksizdir. ya o paralar bankaya koyup faizini yemeli ya da çocuğa iş kurulmalıdır. net.
kısasa kısas mantığıyla kapitalizme çelme takma yöntemi. gayet yerinde bir düşünce. zira okumaya yolladıklarımız da okumak hariç her haltı yapmaya gidiyolar. elin adamı nano robot yapadursun bizimkiler kamyon lastiği tutuştursun.