bugün

roma yanarken neron ne yapıyordu

Kesinlikle keman çalmıyordu; keman 15. yüzyıla kadar keşf edilmemişti.

Diğer suçlama, roma ms 64'te yanarken neron'un troya' nın yanmasıyla ilgili bir şarkı söylediğiydi; bu da, bu şarkıyı söylemek için şehri bizzat neron'un yaktığı anlamına geliyordu. Gerçekteyse, yangın çıktığı sırada neron yangının 56 km uzağında, deniz kenarındaki yazlık evindeydi. neron haberi alınca hızla roma'ya gitti ve yangın söndürme çabalarının so¬rumluluğunu üstlendi. Roma'yı yakmak istediğiyle ilgili şüphe, şehri yeniden kur¬mak istediği yönündeki beyanından kaynaklanmış olabilir. nihayetinde suçu hıristiyanlara atmayı başardı.

Neron’un son sözleri: "dünya benim gibi bir sanatçı kaybediyor!"

Aslında neron'un yaptığı şuydu: neron kadın giysileri giyen, şarkı söyleyen, müzikle uğraşan ve sürekli alem yapan bir giysi sapığıydı; aynı zamanda annesini öldürttü. müzik yeteneklerinden son derece gurur duyuyordu;
ölürken şunları söy-ledi: "dünya benim gibi bir sanatçı kaybediyor!"
Bazılarına göre genellikle kitara'ya (lirin bir türü) eşlik ediyordu, ama gayda da çalıyordu, ms 100'de yazan yunan yazar dio chrysostom şuna işaret ediyordu: "onun yazdığını, heykel yonttuğunu, hem ağzıyla hem (koltuğunun altına bir tulum koyarak) koltukaltıyla aulos çaldığını söylüyorlar." 6. yüzyılın başmda, procopius adlı bir yunan tarihçi, gaydanın roma piyade sınıfının tercih ettiği bir enstrüman olduğunu, buna karşılık borazanın süvariler tarafından kullanıldığını belirtiyordu.



Neron’un keşifleri dondurma ve seri katil neron'un hizmetkarlarının dağlardan getirdiği karın içine meyve suları katılırdı. insanları zehirletmek için kullandığı adamı locusta ise, tarihin kayda geçmiş ilk seri katilidir.

kaynak: cahillikler kitabı, ntv yayınları