bugün

philadelphia 76ers

nba'in en köklü takımlarından biri. aynı zamanda benim de taraftarı olduğum takım. çoğu basketbolsever gibi ben de bir basketbolcuyu beğenerek takım tutmaya başladım. o dönemlerde philadelphia 76ers ve allen iverson ligin zirvesindeydi. allen iverson mvp seçilmişti ve philadelphia 76ers da şampiyonluğa oynuyordu. ama benim 76ers'tan haberim yoktu. tek bildiğim allen iverson'du. bir gün kuzenimle basketbol maçı yapıyorduk ve ikimiz de sevdiğimiz oyuncuları seçmeye karar verdik. ilk o zaman öğrendim philadelphia 76ers'ı ve 76ers, nba'de tuttuğum takım oldu o anda. daha sonra basketbola olan ilgim artınca philadelphia eski günlerinden uzaklaşmaya başlamıştı. benim bildiğim takım şampiyonluğa oynuyordu, ama yeni 76ers play-off mücadelesi veriyordu ve ligin vasat takımlarından birisi olmuştu. benim bildiğim iverson da farklıydı. sanırım basketbolu o zaman anlamaya başladım. iverson bencil bir oyuncu halini almıştı ve sanki takımın kazanması çok umurunda değildi. daha sonra iverson değişik takımlara gitti ama ben hiçbir zaman 76ers'tan uzaklaşmadım. çünkü artık oyuncu değil takım tutuyordum ve gerçek bir 76ers taraftarı olmuştum. ligin paspası haline gelmiş bir takımın taraftarıydım ama bundan gurur duyuyordum. çünkü etrafımda sürekli takım değiştiren kişiler vardı. transfer sezonunda en iyi oyuncuları kadrosuna katan takımı destekliyordu insanlar. ama beni ilgilendiren şampiyonluk değildi. philadelphia ile hiçbir bağlantım olmamasına rağmen gerçek bir taraftardım.

yeni sezonun başlamasına çok uzun bir süre yok. yakında hazırlık maçları başlayacak ve ondan sonra da sezon. bu sene 76ers'ın ne yapacağı pek belli değil. çok büyük bir sürpriz de yapabilirler, yine aynı kafada devam edip ligin dibinde de bitirebilirler sezonu. ama bu sefer içimde iyi bir his var. geçtiğimiz sezonu eddie jordan'ın da katkılarıyla çok kötü geçirmişti takım. bu sene ise takımın başına doug collins getirildi. jordan'dan iyi olacağı kesin gibi. kadroda da önemli değişiklikler oldu bu sezon. takımın pivotu samuel dalembert, andres nocioni ve spencer hawes karşılığında sacramento kings'e takas edildi. draftta 2. sıradan evan turner seçildi. veteran pivot tony battie takıma katıldı. geçtiğimiz sezonun ortasında takıma geri dönen allen iverson'ın sözleşmesi sona erdi ve takımdan ayrıldı. bu sene 76ers kadrosunu kendimce değerlendireceğim:

tony battie: dalembert'in takımdan ayrılmasından sonra bir pivot ihtiyacı doğmuştu. ilk 5 başlamayacak ama yedek oyuncu ihtiyacını karşılayacaktır. en azından tecrübesi ile takıma örnek olacaktır. 1 yıllık sözleşme imzalandı ve çok yüksek bir meblağ da ödenmeyecek ona. iyi bir transfer.

elton brand: takımdaki 3. sezonunu geçirecek ve ilk 2 sezonda beklentileri karşılayamadı. ilk sezonda sakatlıkların etkisiyle fazla maçta oynayamadı. ikinci sezonda ise takımın durumu berbattı. onun da berbat olması gayet normaldi. ama bir çıkış yapacaksa bu sene yapmak zorunda. eğer bu sene takım da brand de başarısız olursa takas edilmesi muhtemel.

willie green: kazandığı paradan dolayı yıllardır ısınamadım. billy king takımın genel menajeriyken yüklü bir kontrat vermişti green'e ve hâlâ o kontratı devam ediyor. zaman zaman takıma katkı sağlıyor belki ama kazandığı para, verdiği katkıya göre çok fazla. bu sene fazla şans bulacağını zannetmiyorum.

spencer hawes: bu senenin en önemli transferlerinden birisi. dalembert kadar iyi bir savunmacı olmasa da en azından hücumda katkı verebilecek bir oyuncu. ayrıca henüz 22 yaşında olması da büyük avantaj. gelecek için önemli bir yatırım olabilir.

jrue holiday: takımın çok şey beklediği isimlerden birisi. geçtiğimiz sezon draft edilmişti ve iyi sinyaller verdi oynadığı maçlarda. takımdaki tek gerçek point guard ve umarım doug collins onu ilk 5 başlatır. çünkü gerçekten çok yetenekli. bu yeteneği harcamamak gerek.

andre iguodala: takımın lideri olması bekleniyor aslında. ama çok istikrarsız bir şutu var ve ne yapacağı pek belli olmuyor. lider olmaya pek müsait bir oyun tarzı yok ayrıca. takımın ikinci skor opsiyonu olsa çok daha verimli olabilir. böylece hücumdayken kolay şutlar bulabilir ve savunmada da daha etkili olabilir. evan turner'ın takıma katılması onu rahatlatabilir bu açıdan. iguodala'nın da bu sezon son şansı. başarısızlık durumunda takas edilmesi olası.

jason kapono: geçtiğimiz sezon takıma katıldı ama koç eddie jordan ona pek şans vermedi. halbuki 76ers'ın bariz eksiği dış şutlardı. kapono'nun tek yaptığı iş de zaten şut atmak. bu sezon kapono'ya şans vermek lazım. takıma hücumda nefes aldırabilecek bir oyuncu. ama savunmadaki zaaflarından dolayı sürelerini iyi kontrol etmek gerek.

jodie meeks: geçtiğimiz sezonda milwaukee bucks'tan takas edildi. sürpriz katkı vermişti. pek süre alacağını düşünmüyorum ama fena bir şutör değil.

andres nocioni: geçtiğimiz sezonda sacramento'da çok iyi değildi ama bu sene iyi olmasını umuyorum. vasatın üzerinde bir üçlükçü ve savunmada çok agresif. bazen agresifliğin sınırlarını zorluyor. o yüzden rakip oyuncular ve taraftarlar pek sevmezler onu. ama oynadığı takımın taraftarı her zaman sever bu tür oyuncuları.

jason smith: draft edildiğinde çok şey bekleniyordu ama çok ağır bir sakatlık geçirdi ve beklentileri pek karşılayamadı. benim pek umudum yok ama pivot rotasyonu zayıf olduğu için şans bulacaktır.

marreese speights: geçtiğimiz sezon eddie jordan'ın küstürdüğü bir oyuncu. mücadelesiyle taraftarın sevgilisi olmuş bir oyuncuyu bench'e hapsetti. ribaunt yapan ve hücuma katkı yapabilen bir pota altı oyuncusu. bu sene de mutlaka katkı alınmalı speights'ten.

evan turner: yaz liginde çok zorlandı ve büyük hayal kırıklığı yarattı. ama sürekli antrenmanların zorluğundan şikayet etti. umarım normal sezonda da sıkıntı yaşamaz. çünkü takımın gelecek için en çok güvendiği oyunculardan birisi.

louis williams: şutör guard olarak oynarsa daha verimli olur. zaten asıl mevkiisi de o. mecburiyetten dolayı oyun kurucu olarak oynuyordu. topu elinde fazla tutuyor. bu da çok top kaybı yapmasına sebep oluyor.

thaddeus young: eddie jordan'ın bir diğer kurbanı. gelişimi için çok önemli olan bir sezonda young'u çok kötü kullandı. bu sezon ise doug collins mutlaka daha fazla şans verecektir.