bugün

dini siyasete alet etmek

dini siyasete alet edenler tarafından dini siyasete alet ediyorlar diye söylenen söylem.

çoğu insana göre sağcılar dini siyasete alet ederler. oysa asıl gerçek; dini siyasete alet edip beceremeyenlerin yaptığı bir suçlama olmasıdır. baykal'ın çarşaf açılımında bunu gördük, fethullah gülen açılımı yapılmaya çalışıldığını da gördük.
eskiden inönü tarafından yapıldığını da görmüştük. camilerde ramazan'da asılan mahyalara "var ol inönü" yazdıran bir zihniyet dinin siyasette kullanılmasına karşı mıdır? ticaniler olayı ve inönü arasındaki ilişki de bunların delillerinden. hatta demokrat parti bu nedenle atatürk'ü koruma kanunu çıkartmak zorunda kalarak daha laik kalmıştır.

aklıma gelen bazıları için:
kuran kurslarının açılması, 1947-chp
zorunlu din dersi, 1947-chp
ilk imam hatiplerin açılması 1949-1950-chp
--spoiler--
ilk mekteplerde din dersleri okutturmaya başlayan bir hükümetin başkanıyım. Bu memlekette Müslümanlara namazlarını öğretmek, ölülerini yıkamak için imam Hatipleri açan bir hükümetin başkanıyım. Bu memlekette, islamlığın yüksek esaslarını öğretmek için ilahiyat Fakültesi açan bir hükümetin başkanıyım.
--spoiler--
alıntı: chp genel başkanı ve başbakan şemsettin günaltay-1949

o yıllar ismet inönü anayasanın değiştirilerek 6 ok'un bile anayasadan çıkarılacağını vaad etmişti. 6 ok'un önceleri gereklilik olduğu halde artık gerekliliğine gerek kalmadığını, demokratik bir toplum için engel teşkil ettiğini söylemekteydi.

yıllar sonra chp imam hatiplerinin kendilerine oy kaybettirdiği görüşünü kabul ederek imam hatipleri'nin sadece dini eğitim verecek hocalar üretebilmesini savunurken yine geçtiğimiz mayıs'ta 14. kurultayında bu görüşünden vaz geçti. dindarlara şirin gözükebilmek için 1947'ye dönüş yaptılar. artık 6 ok'u biraz daha yumuşak uygulayacaklarmış, çarşaf açılımları da buna örnek.

atatürk'ü siyasete alet etmek için 1951 yılına kadar adını anmayıp seçim kaybedince "Atatürk CHP'nin ebedi şefidir" diyen bir anlayış eline geçirdiği her şeyi siyaset uğruna kullanabilen bir zihniyettir.

chp'nin nasıl sağcılaştığını öğrenmek ve dini siyasete alet ettiğini görmek için aşağıdaki linki okuyunuz.
http://www.turksolu.org/220/billur220.htm

chp'nin oy kaygısıyla yaptığı açılımların taraftarı olsak ve işimize gelse de asıl sorun seçim kaybedeceğini anlayınca yapmasıdır. o kadar iktidarda kalıp herşeyi yasaklayan zihniyet yaptıklarının diyetini ödeyemez.