bugün

bürokrasi

bunu romalilarin icat ettigine dair bir batil inanca sahip olan kimselerin karsilarina burokrasiden kaynaklanan bir sorun ciktiginda bogazlarinda balgama sebebiyet veren kufurlerini ilk care olarak caesara yonlendirdikleridir.

evet burokrasi iyi islediginde guvenilir bir sistemdir. ancak hicbir zaman optimum fayda saglamaz.. tikir tikir isleyen bir burokrasi yuzde seksen civarinda performans gosterir. motor cok agir isler yalniz. 100km/s'e ancak kirkbes dakkada ciktigi bile gorulmemistir.

sahsa guven uzerine kurulu olmayan toplumlar icin uretilmis bir cozumdur. ilk kim icat etti bilinmez ama romalilar gercekten cok saglam bir burokrasi imparatorlugu kurmuslardi.. nicin burokrasi, cunku isgal ettikleri ve somurdukleri ulkenin insanina guvenemezlerdi..
ama islam toplumlari bu formata cok yabancilar.. tarih boyunca yonetimin halktan kopup uzaklastigi donemler haricinde hic boyle bir uygulamaya yonelmemislerdir. ancak tabi sistemi oturtamadan yikilmistir burokratik eglimli sistemler. cunku sosyal yapi birey uzerinden piramit seklinde ilerliyordu. gorev hiyerarsisi mevcut olsa da, statu bakimindan ustun olmak insan olarak herkesin esit gorulmesine engel olmuyordu. bunu harvard'dan bi hocamiz tartisiyor bi kitabinda ama adini unuttum. 'an early islamic society' gibi bi seydi.. neyse..
edit: kitabin adi:Loyalty and leadership in an early Islamic society yazari ise RP Mottahedeh imis. harvard'da bi enstitunun baskani galiba bu eleman, iran asilli ayrica.