bugün

tahtaravalla

Heavy Metal ile ilgili açtığım başlıktan(#7116078) sonra gelen pm de orhan gencebay ile ilgili uzun bir metin görünce aha birisi süper örnek vererek beni aydınlatacak heralde derken mesajı okumamla dumura uğramam bir oldu.

-spoiler-


orhan gencebay kendi oluşturduğu müzik türünün tek temsilcisidir.öyle ki "hatasız kul olmaz", "bir araya gelemeyiz", "batsın bu dünya", "nihavent uvertür" , "nikriz rüyası" ,"yorgun gözler" gibi yüzlerce eseri, dünyada var olan hiçbir müzik türüne sığmamaktadır. mesela, gencebay "hatasız kul olmaz" adlı parçanın müzikal yapısı hakkında şu yorumu yapmıştır:
"hatasız kul olmaz, dört kanala geçtiği­miz zamanın iyi örneklerinden biridir. zaman zaman çok sesliliğe giriş araştırması vardır. birkaç sesli yalıtmada belki bazılarına göre, entonasyon tutmayabilir, kullandığı­mız trompetlerde. ben bunun haricinde olumlu bir çalışma olduğunu düşünüyorum. ritm, ankara ritmiydi; 2/4'lük, halk müziği ritmidir. üstündeki melodi de, halk müziğine dönük bir ezgi yapısındadır. ancak orda kalmaz. yalnız yapısı 'hatırlatır'. ankara tavrı, o 2/4'lük kostak ritm şekli vardır; mesela 'fidayda' gibi. fidayda, ankara'nın ve iç anadolu bölgesinin özelliklerini çok iyi anlatan ritm ve melodik yapı­ya sahiptir. hatasız kul olmaz'da onu hatırlatan bir yapı vardır, ritm olarak. ikinci ara nağmesinde serbest bir bölüm var, emprovize, bir taksim nitelikli halk müziğini de içeren, türk sanat müziği'ni de içeren; bir bakarsınız sanki cazın özelliklerini de hatırlatan ufacık nüanslar da vardır."
kısacası, orhan gencebay ın müziğine arabesk yaftası yapıştırmak, sanatçıya yapılmış çok büyük bir haksızlıktır.

-spoiler-