bugün

kazanılmış avrupalılık

--spoiler--
Her ne kadar Avrupalı güçlerin Ruslara karşı Osmanlı ile birlikte kazandıkları Kırım Savaşı sonrasında yapılan Paris Antlaşması (25 Şubat 1856) Osmanlı Devleti'ni bir "Avrupalı devlet" olarak tanımlasa da, genelde Türklerin Avrupalılığı özellikle üçüncü bir "düşmana" karşı ittifak ihtiyaçlarının canlı olduğu dönemlerde görüldü. Güvenlik kaygılarının ön planda olmadığı dönemlerde ise Türkler, Avrupa kimliğinin en popüler "ötekisi" olarak görüldü. Bu durum Osmanlı'nın son döneminde ve Cumhuriyet yıllarında Türklerin Batılılaşma ve Avrupalılaşma tercihi ve kararlılığı ile biraz karmaşık bir hal alsa da Türkiye, Avrupalılarca çoğunlukla Avrupalı kurum ve kuralları ithal etmeye çalışan, ama Avrupalı olmayan Doğulu-Müslüman ülke olarak görüldü.

Türkiye Cumhuriyeti'nde devlet ve toplum bazında genelde Batılı, özelde Avrupalı olma konusundaki kararlılık, çaba ve mücadele, neredeyse zaman zaman "Avrupalılara rağmen Avrupalı" olma hırsı, son derece özel bir durumdur ve Avrupalılık kimliği bütün (iç ve dış) itiraz ve reddiyelere rağmen Türkler tarafından artık hak edilmiş, "kazanılmıştır". Burada en önemli husus şudur: Türkiye'de sadece devlet kendini Avrupalı olarak nitelemiyor, bu kimlik artık sıradan vatandaşın da, toplumun da içselleştirdiği bir değer. Dışişleri Bakanı A.Davutoğlu'nun "Biz Avrupalılar..." diye başlayan ve artık hiç garipsenmeyen sözlerinden belki de daha çarpıcı olanı, sokaktaki Türklerin kendilerini (AB üyeliği konusundaki tartışmaların yarattığı burukluğa rağmen) "Avrupalı" olarak tanımlamaları, tersini adeta bir hakaret olarak görmeleridir.
--spoiler--

Bir düşümsenize bugün Türk takımları avrupa şampiyonlar liginde oynyor, Türk müzisyenler avrupa ülkeleri arasında düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasına katılıyor. Bu da açıkça gösteriyor ki türkler ''avrupalı'' sıfatını çoktan kazanmış ancak avrupa bizi gereksiz formalitelerle yıpratıyor. avrupa birliğinin kapılarının türklere açılması avrupalıyı adeta dehşete düşürüyor.

Bu millet nasıl ki malazgirt zaferi ile anodoluyu yurt edinmiş ise benzer bir zafer ile de avrupalılığını ispat edecektir ancak amaç bir avrupalıya dönüşmek, asimile olmaktan ziyade adeta avrupayı fethetmek, avrupa birliğinde etkin güç ve söz sahibi olmak olmalıdır.
güncel Önemli Başlıklar