bugün

beyaz geceler

---sonra spoiler diye gelmeyin bana, var birşeyler işte---

aleksi aleksandroviç.

yalnız. raskolnikov gibi. bu bile yeterdi kendini özdeşleştirmeye, bu kısa hikayeyi, yazarını da bir kez daha sevmeye. raskolnikov sonya'sını bulduktan sonra durulmuş, hayatının anlamını keşfetmişti suç ve ceza'da, burada da bir sonya arayışıydı belki anlatılmak istenen. bulduğuna da inandı aleksi, nastenka'ydı adı, yıllarca süren karanlık gecelerin ardından çıkıp gelen, gecelerini beyaza çeviren nastenka. aleksi inandı, dolayısıyla ben de. 3. gece'de artan, 4. gece'de birden tavana vuran ve aynı gece birden çöküp giden bu inançtı.

Her şeyin bir anda iyileşeceğine, rüzgarın tersine döneceğine hiç inanmam ama burada taşlar öylesine yerine oturmuştu ki, piyotr petroviç'in yokluğuyla aleksi'nin hayatının bir gecede mükemmeliyete erişmesi saf bir sarhoşluk içinde bırakmıştı beni de, aynen sonya gibi başka birileri de vardı, yıllarca beklendiğine değecek, her şeyiyle mutluluk verecek, nastenka, ah nastenka. hayal dünyasından tek kelimeyle çıkarıyordu hem anlatan aleksiyi hem dinleyenleri.

+ Nastenka, yoksa bu gelen o mu?
- Evet, o...

suç ve ceza nasıl hikayenin sonuna kadar insanı parçalarcasına sıkıp, en sonunda derin bir nefes alırcasına rahatlatıp, umut aşıladıysa bu hikaye de tam tersine hızla mutlu etmiş, hayale daldırmış, saniyesinde de hayalin içinden çekip, hatta söküp almıştır. hikayeyi her hatırladığımda ah be nastenka desem de kin değil bu içimdeki, aynı aleksi gibi;

--final--
Ama sana kin bağlamak mı, Nastenka? ... Bunları ben mi yapacağım Nastenka? Asla, asla! Göklerin her zaman açık olsun, sevimli gülümseyişin parlaklığını, mutluluğunu yitirmesin. Yapayalnız yaşayan, sana karşı şükranla çarpan bir yüreğe tattırdığın mutluluk anından dolayı seni hep hayırla anacağım. Ulu Tanrım! O ne uzun, mutlu bir andı! Bir insana böyle bir an yaşam boyu yetmez mi?
--final--

velhasıl bu güzelim hikayenin radyo tiyatrosu versiyonu da mevcuttur, ilgisi olanlar 54 dakikalık su gibi akıp giden bu eseri dinleyerek yaşama fırsatını kaçırmamalıdır. son olarak;

ah be nastenka, ah*...
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar