bugün

ak 47

Mihail Temofiyeviç Kalaşnikov * tarafından icat edildi. ilham kaynağı 2. dünya savaşında almanlar tarafından kullanılan MP-44.
silahın orjinal adı Avtomat Kalaşnikova-47 dir. * ve kısaca AK-47 denmektedir. ak-47'nin en büyük özelliği basit ama güvenilir bir silah olmasıdır.1949 yılından itibaren Sovyet Ordusu'nun resmi silahı olarak kabul ediliyor ak-47.1956'daki Macar ayaklanmasına kadar, Batı'da hiç kimse bu silahın varlığından haberdar olamadı. Batı istihbaratı, Kalaşnikov'la ilk kez burada karşılaştı. Varşova Paktı üyesi ülkelere de "kardeşlik yardımı" adıyla göndermeye başladı. Soğuk Savaş yıllarında, Sosyalist Blok'un sembolü haline gelmeye başladı. bir süre sonra bu silah, sadece Varşova Paktına üye olan ülkelere değil, komünizmi ya da sosyalizmi benimseyen ve gerilla savaşı yürüten guruplara da ulaştırılmaya başlamıştı. Moskova, kendi ideolojisine sempati duyan herkese, para yardımı yerine bu ölüm makinelerinden yolluyordu. AK-47 Kalaşnikov, artık bir silahtan daha çok ideolojik bir simge haline gelmişti. kolay kullanımı bu silahı çocukların bile kullanmasına imkan tanımaktaydı.

basit olark ak-47'yi çalışma prensibini ve temel özelliklerini incelersek şarjörü 30 mermi aldığını, ağırlığı yaklaşık 5 kilo olduğunu, etkili vuruş menziliyse 800 metre oldugunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Mihail Kalaşnikov, bu ölüm makinesinin çalışma prensibini de barut gazıyla işleyen çok basit bir düzeneğe bağlamış. Buna göre, silahın üzerindeki kurma kolunu geriye çekip bırakınca, şarjörden bir mermi namluya sürülüyor. Tetik çekildiğinde, bu patlatma iğnesini harekete geçiriyor ve mermi ateşleniyor. O sırada ortaya çıkan barut gazı, merminin ardından gidip, namlunun üzerindeki bölmeden geçerek pistonu yeniden kurulu hale getiriyor. Bu arada boş kovan da namludan dışarı atılıyor. Böylece piston yeniden ateşlemeye hazır hale geliyor. Ayrıca, barut gazı namlunun üstüne taşındığı için de, bu tip makineli tüfeklerde görülen geri tepme çok az oluyor. Sonuçta, hedefini şaşmayan, çok kolay kullanılan bir saldırı silahı ortaya çıkıyor. Bütün bu çalışma mekanizmasının en büyük özelliğiyse son derece basit ve uc
uz parçalardan oluşuyor olmasıdır.

ilk büyük sınavını 1960'ların sonunda, Vietnam'da verecekti ve Vietnam savaşında giderek efsaneleşti. Ruslar Vietnam'dan sonra ak-47'i daha da geliştirdiler. AK-47'nin yerine daha çok ve daha hızlı mermi atan AK-74 modeli çıktı.

(bkz: ak 74)