bugün

kedi

entry taşıma sebebi ile silip tekrar yapıştırıyorum yazılarımı, itü sözlük'teki yazılarımdır.
sarah thompson der ki, kedi, herhangi bir canlıya boyun eğmek için geçerli bir sebep görmezi iki ayağı üzerinde durabiliyor olsa bile.

bir kedi sever ve onlarca kediyi büyütmüş biri olarak, ileride kedi besleyeceklere veya yeni yeni beslemeye başlayanlara her zaman hatırlatırım; kediler evcil gibi görünselerde asla evcil değillerdir, hiç bir şekilde minnet duymazlar ve emirlere uymazlar. devamlı aynı şeyi yapıyorsa ve yapmaması için üzerine giderseniz inadına daha çok yapar. ayrıca canını yakarsanız bunu asla unutmaz ve suratınızın ortasına geçirir.

temel olarak ne verirsen onu alırsın hayvanıdır. saygısızlığa tahammülü yoktur. özellikle pek çok insanın olduğu bir yerde bağırırsanız dönüp "hssss" bile diyebilir size. gururludur. eğer sizi çok seviyorsa ki, genelde kötü davranmıyorsanız severler, uzun süre uzağa gidip gelirseniz size bozuk atar. yanınıza gelmez. ayağına basarsanız o da çıkıp sizin ayağınıza oturur. öyle enteresan bir hayvandır.
tekrar ediyorum, evcil gibi görünen ama vahşi bir hayvandır.

hayatı boyunca evden çıkmamış, 10 yaşında bir kediyi sokağa bırakırsak, ortama adapte olmasının ve avlanarak yiyecek bulmasının ve o bölgedeki çete sistemini çözerek kavgalara başlamasının en fazla 3 saat sürdüğünü unutmayın.

ayrıca doğada zevk için öldüren nadir canlılardandır. özellikle evde beslenen ama sokağa çıkan kediler, muazzam bir şekilde katliam yaparlar. şehrin göbeğinde oturmuyorsanız, size parçalanmış tavşan bile getirirler. öldürürler ama yemezler. zaten tokturlar. öldürmek onlar için spordur.

kucağınızda mırıl mırıl uyuyan topak beyaz kedinizi böyle düşünmek zor olabilir ama gerçek budur. zaten kedi besleyenler şirin şirin yatan bir kedinin, pencerenin önünde bir kuş gördüğünde celallenmesini ve krrrttk krrrtkk gibi psikopat sesler çıkarmasına alışmışlardır. ormanlık alanda dolaşan "evcil" bir kedi, günde ortalama 25-30 canlının hayatını sonlandırır. özellikle böceklere tahammül edemezler. bir de çok iyi sinek yakalarlar.

eğer onunla oynuyorsanız, şunu farkedersiniz, oyun uzadıkça hayvan değişir. örneğin kolunuzu göbeğine sürterek kolunuza saldırtıyorsunuzdur, önce pati atar, dişlerini dayar ama ısırmaz, bundan zevk alır, ama oyunu uzatırsanız, aynı zevkle, hala oyun yaptığını düşünerek, tırnaklarını daldırıp çok pis ısırmaya başlar. bunu bilerek yapmaz, uzayan oyun ona vahşi güdülerini hatırlatır.

bir köpek sırtüstü yatarsa teslim olduğu anlamında gelir. özellikle çok sevdikleri insanları görünce sırt üstü yatar köpekler. bu, "sana tamamen güveniyorum"'dur. çünkü bu durumda bir köpek, asla saldırı yapamaz.
kediler de sırt üstü yatar ve bunu sadece güvendikleri canlıların yanında yaparlar. ama kediler, sırt üstü yatarak aynı zamanda en ölümcül saldırılarına da hazır olurlar. kedilerin karınları, köpeklere göre hassastır. eğer canını yakarsanız arka ayakları ile inanılmaz seri biçimde vurur. güçlü bir kedi, canınızı yakabilir. aynı hareket aslında kediler arası dövüşlerde, üzerinde olan rakibin karnını deşmek için kullanılır.

kediler saldırı hareketlerini içgüdüsel olarak öğrenirler. yan yan zıplama veya yukarıda anlattığım karın deşme hareketini yavruluk döneminde oyun oynarken bilmeden yaparlar.
bu aynı zamanda nasıl hepsinin bildiğini anlayamadığım ritüelleri beraberinde getirir.
kedi dövüşleri pek çok ritüel içerir. ayin gibidir. sokakta, birbirlerine yakın durmuş, ama ikisi de birbirine bakmayan, taş kesilmiş kediler görmüşsünüzdür. o şekilde saatlerce bekleyebilirler. kediler kolay kolay kavga etmez, genelde saatler süren bu ritüeller sonucu biri pes eder. eğer kavga başlarsa, birinin canı çok sağlam yanıncaya kadar devam eder. genelde kulak parçalanması, kuyruk kesme, karın ve göğüs yaralanması, yüzün çizilmesi ve bıyıkların dökülmesi gibi sert sonuçları olur kavgaların. ama dediğim gibi kavga pek olmaz. kimi zaman kovalamalar yaşanır ama %99'u kavgasız biter.
kavgalar öncesi ve sonrası yapılacak hareketler bellidir. örneğin, karşı tarafın gücünü kabul eden kedi, mutlak suretle sırtını dönüp biraz beklemeli, sonra yavaş yavaş gitmelidir. bu sürede, karşı tarafa, istersen vur hakkındır, gibi bir mesaj verir. eğer öteki kedi, lider konumundaysa vurabilir. ama genelde vurmazlar, pis pis bakarlar.

kediler çete ile yaşar. her sokağın veya bölgenin belli bir çetesi vardır. bunun lideri, genelde en yaşlı veya güçlü olan kedidir. bu kediler avın büyük payını yedikleri için nispeten iri olurlar. uyku esnasında mutlaka diğerlerinden yüksek bir yere yatarlar. evdeki kedinizin, dolap tepesinde uyuma sevdası bu yüzdendir, sizden yüksekte olmak ister.
bölgeye yabancı bir kedi girerse, onu takibe alırlar. kedi gene çeşitli ritüeller ile gruba katılmayı seçebilir.
bununla birlikte zaman zaman bölgelere saldırılar yaşanır. resmen taktiksel denebilecek kadar kapsamlı saldırılar ile lider kedi dövülmek istenir. bu genelde çiftleşme döneminden önce olur ve bol bol kovalama yaşanır. şubat sonlarına doğru gördüğünüz bir kedinin peşinden koşan 4-5 kedi enstantaneleri bu bölge savaşları sonucudur.

bir kedi bir defada 3-6 arası yavru doğurur. bazı cins kediler tek yavru falan da doğurabiliyor. dişi kediler 4-5 ayda ergen oluyor. erkek kedilerde ise ergenlik 7-8 aya sarkabiliyor. ev kedilerinde ergenlik daha da uzayabiliyor.

ev yaşamına alışmış bir kedi her zaman vahşi doğaya alışabilir ama vahşi doğaya alışmış bir kedi ev kedisi olmaz. birincisi asla size güvenmez, ikincisi baskı altında hisseder kendini ve kaçar.

kediler, haklarında en çok efsane olan hayvanlardır. bir efsaneye göre hz. nuh tarafından yaratılmışlardır. gemideki ambara dadanan kemirgenlerden kurtulmak isteyen hz. nuh hayvanlar kralı aslana danışmış, aslan hapşurarak iki adet kedi çıkartmıştır ortaya. kediler uzun süre ambarı bekleyebilsin diye 7 can verilmiştir.

kedilerin canı kolay kolay acımaz, ağrı eşikleri çok yüksektir. patır kütür, kafayı gözü yararak düşen kedi, canı yanmadan yoluna devam eder. 4 ayak üstüne düşme mevzuu biraz karışıktır. en basit tabirle, ne kadar yüksek o kadar iyidir. tabii çok abartı olmamak kaydıyla. 15. kattan düşse tabii yaşamaz, ama gene de güzel konarlar. yalnız mesafe çok azsa ve korktularsa bazen dönemiyolar.

kediler, tarih boyunca herkesin ilgisini çeken, büyüleyici, vahşi ve özgür hayvanlardır.