bugün

airbag

Hava yastıklarında kaza anında şişme olayı 50 milisaniyede (saniyenin 20 de biri bir zamanda) gerçekleşir. Bunu sağlayacak tek güç propelant yani bir nevi baruttur. Ancak genelde patlayıcılar sınıfında olmakla beraber, yanma hızı patlayıcıların çok altında bir hızda olduğu için propelant denmektedir. Bu yakıtın icinde, veya yakıt havayastığının şiymesi sonucunda Sodyum Hidroksit içermez ve üretmez.
şişme (Halk arasında patlama da denir) sonrası tabii ki sıcak gaz üretimi vardır. Ancak bu gaz şişme-sönme mekanızmasının tamamlanmasıyla çok hızlı bir şekilde soğudugu için bir yanmaya degil de biraz kızarmaya neden olabilir. Yüzdeki kızarıklığın bir nedeni de mekanik hareketin yani yastığın bir boks yumruğu gibi etki yaratmasıdır. Bu kızarıklık kısa sürede geçer.

Yakıtın bünyesinde genelde fünyede Potasyum Nitrat türevleri gibi maddeler, esas yakıt haznesinde de Oksijen tedarik eden kimyevi maddeler kullanılır. en az zararlısı ZPP(Zirkonyum Potasyum Perklorattir). Bu da yanma sonunda su, carbon dioksit, zirkon oksit ve potasyum klorür açığa çıkarır. Etrafa saçılan beyaz toz genelde potasyum klorürdür, zararsızdır.

tüm dünyada her 11 saniyede bir hayat bu hava yastıklari nedeniyle kurtulmaktadır.