bugün

the beatles

on yılları aşıp gelen ve geçen bu uzun süreye rağmen halen taptaze kalan, hala milyonların gönlünde en kıyağından bir tahta sahip olan ve bence her daim böyle kalacak olan, müzik tarihinin mihenk taşlarından biri olan müzik grubu, ilk göz ağrım, vazgeçilmezim. müzik anlayışımın ve zevkimin gelişiminde en çok ve en temel paya sahip olmuş eskimez melodilerin yaratıcıları. hayata renk ve anlam katan çok az sayıdaki faniden biridir beatles.

kanımca beatles'ı bilmemek, müziği bilmemekle eş değerdedir. hiçbir sanat olayı beatles kadar sevilmedi, dinlenmedi, hayran edici olmadı.

"best of" ve benzeri kompilasyonların yapılmasının uygun olmayacağı yegane müzikal oluşumdur. zira kötü diyebileceğiniz neredeyse hiçbir eserleri yoktur ve 15-20 parçayla "best of" yapılamayacak kadar çok sayıda ve harika eserleri vardır.

kusursuz vokaller, sade ama kaliteli orkestrasyon ile yarattıkları onlarca eşsiz eser ile müzik tarihinin en büyük olayı olan dört insanüstü varlıktan mürekkep müzik grubu. hem kayıt satışı hem de liste başarılarında rekor sahibi gruptur. sahip oldukları rekorların asla kırılamayacağına inanmaktayım.

liverpoollu işçi evlatları, bu dört adam kadar modern müzik tarihini etkileyen, geliştiren ve ilham kaynağı olan başka hiçbir grup veya sanatçı olmamıştır. birçok müzik türünün öncülüğünü yapmışlar, yüzlerce grup ve sanatçıya ciddi şekilde ilham kaynağı olmuşlar, birçok ses ve kayıt tekniğini de icat etmişlerdir.

beatles'ın doğuşundaki ilk olay: 6 temmuz 1957'de liverpool, st. peter kilisesi'nin bahçesinde düzenlenmiş müzikli bir partide john lennon ve paul mccartney'in tanışmasıdır. john, paul'ün enstrumanlarla sergilediği yeteneklerinden etkilenir ve onu, grubu "the quarrymen"in üyesi olmaya davet eder. mart 1958'te, beatles'ın en genç üyesi -o sırada 14 yaşında olan- george harrison, solo gitarist olarak quarrymen'e dahil olur.
5 ekim 1962'de çıkardıkları ilk 45'lik love me do ile resmen "the beatles" adıyla müzik tarihindeki yüce ve olimpus'un zirvesine varacak yolculuklarına başlamışlardır. bu tarihin öncesinde değişik kadrolarla ve birçok isimle var olmuşlardır, sırasıyla: the black jacks, the quarrymen, johnny and the moondogs, the quarrymen, the beatals, the silver beetles, Long John and The Beatles, the silver beatles ve the beatles (bu son isim paul'ün fikridir).

grubun 1960-62 yılları, britanya ve hamburg'un * taverna, bar ve gece klüplerinde o zamanın meşhur şarkılarını icra ederek geçmiştir. özellikle hamburg günleri, john, paul ve george'un profesyonel müzik hayatlarının başlangıcını oluşturmuştur. o sıralar hamburg'da yaşayan ingiliz rock and roll şarkıcısı tony sheridan, gruba kendisinin arka grubu * olmasını teklifini eder. 31 ekim 1961'de "Tony Sheridan and the Beat Brothers" ismiyle, ilk plakları olan "My Bonnie (Mein Herz ist bei dir nur)" almanya'da müzik piyasasına sürülür. bir süre sonra liverpool'a dönen grup, 1961-62 yıllarında toplam 292 kez sahne aldıkları "the cavern club"da bir gece, "North End Music Store (NEMS)"un sahibi brian Epstein tarafından izlenilir ve çok beğenilir. brian epstein gruba menajerlik teklifinde bulunur. 24 ocak 1962'de 5 yıllık kontrat imzalanır. ardından grup için kapı kapı müzik şirketi dolaşan brian epstein, en sonunda emi'a bağlı Parlophone müzik şirketinin prodüktörü george martin'i ikna eder ve bir yıllık, uzatılabilir bir kontrat imzalanır. baterist pete best ile ilgili sorunlar sebebiyle, pete best'in yerine geçmesi için, o zamanlar liverpool'da bir hayli meşhur olan baterist richard starkey (ringo starr)'e teklif götürülür. ve efsane resmen başlar...

bazılarının aksine çok erken dağıldıklarına inanmaktayım. birlikte yaratabilecekleri onlarca eser böylece yokluğa karıştı maalesef.