bugün

aspartam

yapay tatlandırıcıdır. kanserojen olduğu ispatlanmıştır.

aspartam 1965 yılında kimya uzmanı james schlatter tarafından bir rastlantı sonucu bulunmuş. schlatter laboratuvarında deney yaparken bir alaşımı yanlışlıkla yere döktü. parmağını dudağına değdirdiğinde hiç beklemediği tatlı bir tatla karşılaştı. (tesadüfün bu kadarı denilesi durum). bu kimyasal bileşimi daha da geliştirdiğinde şekerden 200 kat daha tatlı bir maddeye ulaştı. o günden sonra aspartam besin endüstrisinin vazgeçilmez maddelerinden biri durumuna geldi.

meşrubatlar, sakızlar, meyveli yoğurtlar, sofralık tatlandırıcılar, düşük kalorili gıdalar, sporcu içecekleri, çikolatalar, dondurmalar, kahvaltılık gevrekler, konserve meyveler...hepsinin içerisinde aspartam bulunmakta. alınacak ürünün içindekiler kısmını, sağlığınız için, dikkatle inceleyiniz.

iki amino asit + bir metanolden meydana gelir.
aspartam toksik etki gösterebilir lakin, zehirlenme seviyesine ulaşılması için günde 100 kutudan fazla diyet içecek(ya da meyve suyu) tüketmek gerekir. (böyle bir tüketim yapan insan, ölümüne bunu yapmaktadır zaten.)

beyindeki urlardan uykusuzluğa ve ruh durumundaki dalgalanmalara kadar, sağlıkla ilgili bir çok sorunla aspartam arasında bir ilişki kurulmuş.