bugün

türkan saylan a kalkan eller

ismet berkan'ın yazmış olduğu bir yazısı;

Kimin aklına gelirdi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Ergenekon Terör Örgütü (ETÖ) ile ilgili olarak baskına uğrayacağı, derneğin Türkiye’nin dört bir yanındaki şubelerinin aranacağı, dernek yöneticilerinin gözaltına alınacağı ve hepsinden önemlisi, bu ülkenin yetiştirdiği nadir anıt insanlardan Türkan Saylan’ın evinin basılıp aranacağı?
Benim gelmezdi. Dün bir yaşıma daha girdim.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, belki kurulduğu günden beri hükümetlerin en sevdiği dernek hiç olmadı. O yüzden, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarından önceki hükümetler döneminde de, son yedi yıldır Ak Parti döneminde de, devletin müfettişleri sık sık gelip bu derneği denetledi, toplanan bağış paralarını yerinde kullanıp kullanmadığını titizlikle inceledi.
Belki bu anlamda, halktan bağış toplayıp iş yapan dernekler içinde devletin denetiminden en çok geçen dernek ÇYDD dir.
Ve o ÇYDD dün Ergenekon savcılarının mahkemeden aldıkları izin çerçevesinde basıldı, burs verilen öğrencilerin listesi dahil derneğin bütün hafızasına el kondu. Savcıların hangi karinelerden hareketle ÇYDD yi bastıklarını bilmiyoruz ama şunu biliyoruz: ÇYDD de suçla, suistimalle ilgili şeyler bulmak zordur.
Bu cümlenin yüz katı, bin katı kuvvette bir cümleyi de Türkan Saylan için söylemek isterim. Türkiye de daha yaşarken heykelinin dikilmesini hak etmiş çok az sayıda insandan biridir bence Türkan Saylan.
Bırakın hayatının son 20 yılını adadığı kız çocuklarının okula gönderilmesi işini, sırf cüzam hastalığının bu topraklardan silinmesine yaptığı katkı nedeniyle Prof. Dr. Türkan Saylan’ın heykeli dikilmelidir; bir insanın, bir insan iradesinin neleri değiştirmeye kadir olduğunu herkese göstermek için.
O yüzden, dün Türkan Saylan'la ilgili yapılan açıklamalar içinde en çok Prof. Dr. Gencay Gürsoy'un bütün Türk hekimleri adına söylediği sözleri beğendim: Bugün hepimiz Türkan Saylan'ız..

Evet öyleyiz.

Kimsenin ama kimsenin gücü yetmez Türkan Saylan’a el uzatmaya, onu kirletmeye.
Tandoğandaki mitingin aksine, istanbul Çağlayan’da kürsüye çıkıp Ne şeriat ne darbe diyen insandır o; o yüzden izmir de kürsüye bile çıkarılmayan insandır o.
Bugün onun adını darbecilerle, darbe teşvikçileriyle yan yana getirmek kadar büyük bir yanlış olamaz.

ismet berkan.