bugün

yunanca şarkılar

olağanüstü bir müzikal değer taşırlar. komşu olduğumuz için de türk kültüründen ve tarzından kendi şarkılarında da bolca bulundururlar. zaten müzikal anlamda yunanistan genel anlamda çok iyi işler çıkartıyor.

mesela eurovision 2005'in şampiyonu olan sanatçı helena paparizou'nun sahnede söylediği şarkı olan (my number one), bolca türk ezgileri taşır. hatta esinti değil, kemençe falan birebir araklamadır. ama sonuç olarak eurovision 2005'te yunanistan, o şarkıyla şampiyon olmuştur. kendisi türkiye'yi sevdiği için, biz de bunu görmezden gelerek kendisini tebrik ederiz. yunanca şarkılardan eurovision'a falan kaydık bir tık ama, bundan bahsetmezsem olmazdı. kişisel olarak kendisinin diğer şarkılarını da dinlerim. hatta bir ara ncs'de belirli bir üne ulaşan "levianth" adlı prodüktör bir yunandır, ve helena paparizou ile 2021'in sonlarına doğru çıkarttıkları "lightning" şarkısıyla gönlümde hepten taht kurmuşlardır.

öteki tarafta ülkemizde ünlenen playmen grubu başta olmak üzere ian ikon, tamta, claydee, kings, josephine wendel, otherview gibi sanatçılar ve gruplar da vardır yunan müzik endüstrisinde. playmen şarkılarını sadece ingilizce okumuş, sebebini ben de bilmiyorum ama kesinlikle elektronik müzik alanında çok başarılı bir grup. claydee'nin ne olduğu belli değil. Sanırım aralarında multi soya sahip olan tek sanatçı. Yunanca şarkıları da var, arnavutça şarkıları da var, ispanyolca şarkıları da var. ne olduğu bilinmez ama kesinlikle başarılı bir sanatçı. bu saydığım sanatçıların bazı ingilizce şarkıları da var, ama çoğu yunanca okuyor şarkılarını.

ayriyetten daha isimleri aklıma gelmeyen birsürü sanatçı var müzik listemde. ırk olarak yakın olduğumuz için midir nedir, bir türlü uzak kalamıyorum kendilerinden. şarkılarıyla beni büyülüyorlar. ayrıca yunanca da dehşet güzel bir dil. türkçeyi iyice yalayıp yuttuktan sonra radarım yunanca öğrenmeye dayalı olacak. ha bu arada, karşılaştığım yunanca şarkıların %90'ı "panik records" adlı plak şirketine ait.

ve giorgos mazonakis'in 1997 yılında okuduğu zilevo şarkısını anmadan geçmeyeceğim.