sözlükte ve basın, sosyal medya vb ortamlarda bazı aptalların (cehalet ötesi durum olduğu için en basit tabirle aptallık olarak tanımlanmıştır) din temelli (müslümanlık veya yahudilik ya da hristiyanlık) ırk-kimlik-toplum temelli (arap, türk, amerika, israil vs) rejm, ideoloji vb açısından bu çatışmaya yaklaşıp (bu asla bir savaş değildir) yaşanan çatışmayı amerika-yemen savaşı ya da abd ve yanında yer alan asya avrupa ülkeleri (amerika ingiltere fransa singapur Sri Lanka vb) arasında savaş olarak görmesi cehalet ötesi bir durum.
hele ki ben bu savaşı kalkıp "müslüman-yahudi-hristiyan çatışması görüyorum" desem bana "cehalet ötesi, aptalca bir düşünce" deseniz haklısınız.
evet, yemen de bir müslüman ile hristiyan, yahudi çatışması yoktur. yemen de müslüman'ın müslüman ile çatışması vardır. tipik bir siyasallaşmış, din olmaktan çıkıp ideoloji haline gelmiş, allah'ın dini islam kimliğinden çıkıp başka bir din haline gelmiş müslümanların kendi arasında yaptığı din savaşının yansıması, ortaya çıkardığı gereklilik vardır.
orada yaşanan tipik bir arabistan-yemen savaşıdır.
hatırlayın... Yemen’de Şii Husi hareketi (Şii Ensarullah), Ocak 2015’te Suudi destekli hükümeti darbeyle devirmesinden sonra Suudi Arabistan’ın yeni Kralı Selman bin Abdülaziz, selefinden farklı olarak proaktif ve saldırgan bir dış politikaya yönelerek Yemen harekâtı düzenlemişti.
Bu olayda iran, Suriye ve Rusya, Suudi Arabistan’ın karşı safında yer alırken Türkiye, Mısır, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Ürdün, Fas, Pakistan ve Sudan ise Suudi Arabistan’a destek açıklamalarıyla bir nevi karşı Sünni kampta yer almıştı.
Yemen’de Şii-Sünni temelinde vekâlet savaşı yürüten iran ve Suudi Arabistan arasında başlayan bu jeopolitik rekabetin idam olayıyla çok daha açık bir şekilde gün yüzüne çıktığı görülmekte.
Zaten Suudi destekli Sünni hükümetle çatışan Şii Husi hareketi de doğal olarak Suudi Arabistan karşısında yer alarak Ortadoğu jeopolitiğinde safları iyice sıkılaştırmıştır. Toplumsal düzeyde ise özellikle Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Bahreyn hatta Suudi Arabistan’ın doğusundaki Şiilerin çoğunluğu oluşturduğu Katif kenti gibi yerlerde Suudi karşıtı gösteriler düzenlenmiştir.
Diğer bir ifadeyle, temelde jeopolitik Suudi-iran gerginliği, gösteri ve protesto hareketleri üzerinden toplumlar arası mezhepsel kutuplaşma ve çatışmayı da tetikleyecek unsurlar ihtiva etmekte olduğu dikkatlerden kaçmamakta. iran ve Suudi Arabistan arasında yaşanan bu gerginlikte de görüldüğü üzere yeni bir Müslümanlar arası çatışmanın fitilinin yakıldı.
şu an yaşanan bu çatışma suudi arabistanın sunni cepheyi mezhep bazında içten bölmesi ve yalnızlaşmasıyla üstelik yemen de çuvallaması, başarısız olması suudi arabistan bölge güvenliğini sağlayamaması yüzünden amerika ve amerika yanında yer alan kuvvetler asgari güç kullanması ülke çıkarları, ticaretin, enerji koridorunun güvenliği, yaşanacak küresel ölçekte bir çevre felaketine yol açılmaması içindir.
burada amerika veya ingiltere ya da başka ülkeler çölde kıçını yokluktan taş ile silen veya varlıktan kıçını dolarla silen bedevilerin bir birlerinin gırtlağına çökmesini umursamıyor. onlar sadece her devletin yapmak zorunda kaldığı eylemi yapıp vatandaşlarına-şirketlerine daha kolay daha ucuz enerji mal ve hizmetin yanı sıra ticaret güvenliğini sağlıyor.
bunun için bazı insanların cehaleti aşarak aptallık seviyesinde din kimlik mezhep ırk ideoloji sistem vb açısından yaşanan çatışmaya yaklaşıp, savaş olmayan çatışmayı bir kutsallık ile tarif etmesini dikkate almayın.