ülkede adam akilli "bu bir üniversite" denilebilecek üniversite sayisi bir elin parmagini gecmezken; bircok mühendis ögrencisinin termodinamikten bihaber oldugu egitim sisteminde degisen birsey olmayacaktir.
alternatif öneri;
meslek egitimine önem arttirilmali.
nasil mi?
memlekette insaat ustasi denilince; tek kisinin temel atmasindan, duvar örmesinden, su ve elektrik tesisati dösemesinden, cati dösemesine kadar hepsini yapabilecegi bekleniyor.
Böyle donanimli insan yok ve olamaz! Olan da isi tam anlamiyla bilmiyordur.
Meslek egitimleri sirketler üzerinden meslek egitim okullariyla birlikte gerceklestirilmeli.
Yani; duvarci, elektrikcisinden, su tesisatcisina. sivacisindan, boyacisindan, cati giydirmecisine kadar tek tek sirketler ciraklari egitecekler.
Haftanin veya ayin belirli günleri okul egitimi (teori), diger günleri insaatlarda pratik egitim alacaklar.
Örnegin;
duvar kalfasi olmak isteyen kisi; okulda hangi cimentonun, hangi kumun, ne kadar su ile karistirilmasi gerektiginden, hangi tuglanin nasil islenmesi gerektigine kadar teorik bilgiyi okulda edinecek.
Uygulamayi da egitim aldigi sirketin insaatlarinda ögrenecek. Burada iskele nasil kurulur, nelere dikkat etmek gerekiyor ve ne tür güvenlik önlemleri alinmasi gerekiyor gibi deneyimler elde edecek.
2-3 sene sonra bir kac usta tarafindan hem yazili hem de sözlü sinava tabii tutulacak. Sinavi kazanan kisi kalfa olarak calisma hakkina erisecek.
Usta olmak isteyenler de bir kac yil insaatlarda deneyim kazandiktan sonra; özel bir okulda insaat mühendislerinden veya bu konuda uzmanlasmis kisiler tarafindan egitilecek ve yine bir sinav ile ustalik belgelerini alacaklar.
Ustalik belgesini alan kisiler icin mühendislik fakültelerine girislerinin önünün acilmasi gerekli.
Cünkü; hem teoride hem de uygulamada deneyimli olduklari icin ve ustalik egitimi sirasinda lise seviyesinde matematik dersleri gördükleri icin; bu fakültelerde basari elde etme imkanlari artacaktir ve temelde egitim almis olan bu kisiler kendilerini gelistirdikleri icin üstüne daha fazla koyup; sektörün gelismesinde de daha etkili olacaklardir.
Kalfalik belgesi olan kisiler, duvar örmek icin sirketler kurabilecekler fakat; ustalik belgesi olmayan sirketler egitim veremeyecekler.
Egitimli ve kalifiye eleman olduklari icin; ücretleri de insancil olacak.
Mühendisler ise; bir insaat bitene kadar basindan sonuna kadar bu insaatin basinda duracaklar. Ustalardan sürekli bilgi alacaklar, is güvenliginden tutun, insaattaki her detaya kadar hepsindan sorumlu olacaklar.
Devlet de is güvenligi ve insaatlardaki yapilan isciligi kontrol etmek icin rastgele habersiz ziyaretler gerceklestirerek, denetimler yapacak.
Bu sekilde hem üretilen ürünün kalitesi artmis olacak, hem de is ve calisma güvenligi arttirilmis olacak. Ayrica; kalifiye elemanlar hakettikleri ücretlerden dolayi daha rahat yasam sürebilecek, ekonomiye de ayrica katki saglayacaklardir.
Tek bir dezavantaji olur. O da ev fiyatlari artar ama kalite fiyata yansir. Devletin sosyal konut projeleri ile yine de ev fiyatlari ödenebilir duruma getirilebilinir.