bugün

türkiye yi terk edenler neler yaşıyor

youtube'da bir çift vardı, onları takip ettim birkaç ay. bir firmaya 100-150 bin tl para verip ingiltere'ye gittiler. ikisi de sporcu. galiba londra'da spor merkezi açacaklardı. londra'da bir ev kiraladılar. hükümet bir oda veya 1+1 şeklinde kiralık ev tutmalarına izin vermedi. çünkü 1-2 yaşında bir çocukları vardı. çocuğun yaşam alanı olması için 2+1 evi zorunlu tuttu. belediyeye bir sürü para yatırdılar, su, elektrik, yol..vs. adı altında. Corona olduğu için iş bulamadılar. kadın hastalandı, ingiltere'de tedavi çok pahalı olduğu için (bir röntgen filmi için 1.500 tl ye yakın para istiyorlardı) türkiye'ye gelip tedavisini oldu. sonra tekrar ingiltere'ye döndüler ama yüzlerinden mutsuzluk, hayal kırıklığı ve ümitsizlik okunuyordu. veee sonunda tekrar türkiye'ye taşındılar, taşınmak zorunda kaldılar, pes ettiler. üç dört ay pahalı (350.000 tl den bahsediyorlardı) bir tatil yapmış olduk dediler. sonra youtube kanalını kapattılar galiba. çünkü bir daha onları göremedim.

eğer çoook paranız yoksa yurtdışına ailecek gitmek kadar aptalca bir şey olmadığını bu örnekte görmekteyiz. bakın başka bir örnek anlatayım, yani yurtdışı hayalini ve orada 'tutunmayı' başaran bursalı bir ailenin başarısını.

adam irlanda'ya yerleşmeye karar veriyor. türkiye'de 'evrensel' bir mesleği var yani berber. evrensel mesleği olduğu için kendine güveniyor. tek başına irlanda'ya gidiyor. bir berberin yanında çalışmaya başlıyor. birkaç sene bu şekilde tek başına yaşayıp çevreyi tanıyor, imkanları, fırsatları değerlendirmeye çalışıyor ve para biriktiriyor. sonra çalıştığı berberden ayrılıp kendine bir berber dükkanı açıyor. yanına birkaç çırak alıyor. işi yavaş yavaş genişletiyor. ufak bir ev satın alıyor. sonra sadece oğlunu yanına alıyor onu çırak yapıyor. sonra damadığını çırak olarak alıyor. en son, bak bu çok önemli en son eşini, kızını ve torunlarını irlanda'ya taşıyor. iyice yerleşmeden hiç kimseyi götürmüyor. youtube'da adamın kızını takip ediyorum, iki katlı lüks dubleks evde oturuyor. refah içinde yaşıyor.