bugün

ermeni soykırımı

Yine gündem olan bir olay. Tabiki yine olaya direk bodoslama 1915 de yaşanan olaylardan bakılıyor. Bu ne kadar doğru? Önce şu adımlara bir bakmak lazım;

-ermeni çeteleri tarafından kurulan Taşnak(1892) ve Hınçak(1871) örgütlerinin kuruluş bildirisinde yazan ifadelere bir göz atmak lazım. Osmanlı bünyesinde bulunan Ermenileri özgürleştirmek adına her türlü girişimi mübah sayarlar; bomba patlatma, suikastlar, katliamlar…

-93 harbinde Ruslara yenildiğimiz zaman ermeni patriği Nerses bizzat rusyanın ayaklarına giderek doğu anadoluda rusyaya bağlı muhtariyet olarak bir Ermenistan istemiştir. Bu doğrudan bağlı olduğu Osmanlıya isyan değil midir?

-1905 yılında Ermeni çeteler tarafından düzenlenen ve başarısız olan Sultan 2. Abdülhamit suikast girişimi

-Osmanlı bankasını bomba ile havaya uçurma girişimini yine ermeni çeteler yapmadı mı?

-doğuda türk ve kürt halka yaptıkları katliamları yazmaya bile gerek yok.

Tüm bunlar ve daha fazlası olur iken büyük bir harbin içinde olan Osmanlı devletinin, yaşanan bu ermeni sorununa önlem alması en tabi hakkı değil midir? Ki ermeni tehciri sırasında aksaklıklar yaşanmasın diye birçok önlemler alınmıştır ancak yine de bir takım aksaklıklar olmuştur. Bu aksaklıklara sebep olan birçok sivil ve asker zaten yargılanmıştır. Hala bu uydurma olaya soykırım demek akılla örtüşmez.

Ermenilerin bu olayı sürekli alevlendirmesinin sebebi açıktır, öncelikle bu yalanı türkiyeye kabul ettirerek uluslar arası alanda hakim konuma geçmek, tazminat almak ve bunun daha da ötesi doğuda toprak talep etmektir. Bunun ise olmayacağı aşikardır. Kaldı ki fransa ve abd gibi devletlerin bunu anayasalarında kabul etmesi hakikati değiştirmez. Antlaşmalar iki taraflı olur. Biz kabul etmedikten sonra hiçbir anlamı yok.

(Bu kadar önemli ve detaylı bir konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için okumak gerekir. Benim tavsiyem Mim Kemal ÖKE’nin Ermeni Sorunu kitabıdır.)