bugün

türk lirasından bir sıfır daha atmak

Dolar 10 TL'ye eşit olduğu zaman Türk lirasından bir sıfır daha atıp, dış güçleri dize getireceğini zanneden kişiler için bu başlığı açmak istedim.

Söz konusu kitleye; bu büyük planın(!) aslında bir halta yaramayacağını, bunun sadece bir zihniyet tatmini ve algı operasyonu olduğunu, Bilal'e anlatır gibi, günlük hayatımızdan basit bir örnekle anlatacağım. Hatta bunu, kendiniz de deneyebilirsiniz.

Deneyi etkin bir biçimde yapabilmek için elimizde bulunması gereken malzemeler, aşağıda verilmiştir:

- Bir adet 100 g'lık toz şeker paketi.

- Bir adet asetat kalemi.

- Bir adet tartı.

Öncelikle, 100 g'lık toz şeker paketini elimize bir alalım. Onun ağırlığını bir hissedelim. Sonra bir asetat kalemi ile toz şeker paketinin üzerindeki ağırlık değeri olan "100 g" yazısındaki "100" sayısından bir sıfırı karalayalım. Sonra poşetin üzerinde bulunan ağırlık değerine tekrar bakalım. "100 g" yerine "10 g" yazdığını görebildiğinizi düşünerek, deney adımlarına devam ediyoruz.

Sonra, üzerinde değişiklik yaptığımız toz şeker paketini bir tartıya koyalım ve ağırlığının ne olduğunu bir görelim. Eminim ki, kütlenin korunumu yasasına göre ve dünyadan başka bir ortamda tartma işlemi yapmayacağınıza göre, tartının göstergesinde okuyacağınız değer "100 g" olacaktır.

Şimdi, aklınız biraz karışmış olabilir. Ancak bu deneyden elde edilen sonucu şu sözlerle, basitçe ifade edebiliriz:

Eşeğe altın semer yüklemişler, ancak eşek yine eşekmiş.

Yani; Türk lirasından bir sıfır daha atmakla Türk lirasının değeri değişmeyecektir, kimseler de dize gelmeyecektir.

Eğer güçlü bir devletten bahsetmek istiyorsanız, kaynaklarınız da güçlü olmak zorundadır. Deve kuşu mantalitesiyle ekonomi yönetilmez.

(bkz: hülle yapmak)