bugün

türk dizilerindeki kalitesizliğin nedenleri

1-)Daha önce belirtilmiş ancak söylemekte farda var. 120 dk dizi olmaz(reklamlarla üç saat sürüyor.)
Adam 120 dk'yı doldurmak için uzatıyor da uzatıyor. Basit bir konuşma müziklerle 5 dk sürüyor. Ezel'i severim ama müzik kafayı yediriyor. Sırf dizi uzun olsun diye annesini konuya dahil edip onunla olan konuşmaları uzatıyorlar. insan mırç mırç konudan sıkılıyor.

2-)Konu kıtlığı ve kopyacılık. Mesela Türkiyede yıllarca süren doktorlar dizisi 'Grace anatomy' ve House M.d'den çalıntılarla dolu. Tabii şimdi Hekimoğlu ile tümden çaldık. Yarım çalmak yetmedi.

3-) Gerçekle hiçbir alakası olmayan diziler yapıyorlar: Mesela kanıt çok güzel ve gerçekçiydi ama gerçekçi olduğu için tutmadı onun yerine arka sokaklar bir milyonuncu bölümüyle devam ediyor. Esas gerçekçi olmayan alt maddededir.

4-) Zengin kız-züğürt oğlan, kro oğlan-fukara kız, Fakir ama gururlu-kalp hastası kız, Çiçekçi ama taksiye biniyor, yemeye yemekleri yok 1000 liraya ayakkabı alıyor(adidas,nike 1000 lira olmuş gerçi), kiraz sapı, baharda yaylanır gönül yayları, yaz çiftleşmesi gibi sürekli holdiing ve patron içeren diziler yapılıyor. Oecd'ye kayıtlı ülkeler arasında, kişi başı bu kadar holding ve işe yeni başlayan fukara çalışana makam arabası verilen başka ülke olamaz.

5-) Bir şey tuttuğu zaman benzerini yapmak: Gönül çelen tuttu, kalp çelen yapalım. Gurbet kadını tuttu, sıla kadını yapalım. Asmalı konak tuttu, ağa konağı yapalım.Hep benzerleri. ilki izlenebilir sonrası ise iğrenç kopyadan öteye gitmiyor. Reklamlardan gördüğüm itibariyle; karadeniz dizileri arttı. Bir dönem ağa dizileri vardı. Hiçbirini izlemiyorum ama reklamlardan konuyu anlıyorum. Tarifi veriyorum.
-içinde bir adet hanımağa,
-Özcan Deniz veya benzeri kara kaş-karagöz biri(Adanalı'da oynayan eleman vardı,o da seçenek.) Gayri meşru yanaşmadan çocuk olmazsa olmaz.
-Esas baba öldürülmüştür(asla eceliyle ölmez), düşman ağanın da karısı ölmüştür ve bu iki ailenin düşman ağaları aşıktır ama imkansız aşk.
-En önemli parça: Ailenin en büyük oğluyla evlenecek bir adet şehirli gelin. Ona aşık olup peşinden gelecek evli kadına sarkan bir yavşak lazım.

Bir çok şey yazılır ancak aklıma bir çırpıda gelenler bunlar. insanlar dön dolaş aynı dizileri izliyor ya da ısrarla aynı dizilere bakıyorlar. Çünkü yenisi eskisinde ki ufak değişikliklerle devam ediyor.

Aşağıda tekrar izleyeceğim dizileri yazayım.

-24 saat(tadı damağımda kaldı.)Selçuk yöntem kendine en çok yakışan polis rolünü oynamıştı(K.vadisi ve Deliyürek)'te de benzerdi roller.)
-Kanıt
-Sağır oda.