bugün

bilim ayet ile çelişir ise hangisini seçmeliyiz

buralardan biz gittik gideli nasıl cahillerin dolduğunu gösteren başlıktır.

evet bilim değişebilir, bugün dediğinin yanlış olduğunu yarın açıklayabilir. fakat bu sizin sandığınız gibi siyah olanın aslında beyaz olması gibi bir durum değildir. gri olanın bir ton daha açılmasıdır. mesela newton'un yer çekimi yasası uzun yıllar gerçek kabul edilmiştir. fakat einstein'ın genel görelilik teorisini bulmasıyla tam anlamıyla doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Burada çürüyen tamamen değişmesi gereken bir yasa yoktur, sadece bu yasanın çalışmadığı yerler vardır. Bilimin yolu budur, önceki bozmak değil, doğruya yaklaşmaktır.

dine gelirsek, din her zaman aynı şeyi söyler. tanrı bir şeyler fısıldadı mağarada bizde ona iman ediyoruz dedirtir. yalnız burada sorun tanrının söyledikleri de çağ değiştikçe anlamsız hale gelir. farklı manalar ifade eder, bu yüzden farklı kitaplar ortaya çıkar ve hadis külliyatı oluşur. öyle ki insanlar bu anlamlardan dolayı farklı mezhepler ilan eder büyük savaşlar çıkar milyonlarca insanlar ölür. otoriteyi sağlayanlar kendi inandığı mezhebi zorunlu tutar, kendinden olmayan mezhebin kökünü kazır. bu uzun yıllar devam etmiştir. bu kitapta yazanlar bilimle çelişse bile kitabı tutar çoğu inanan. çünkü bilimin arkasında inanmayanı yakmakla tehdit eden çılgın bir tanrı yoktur.

uzun yıllar bilim-din çatışması ise son yüzyılda bilim lehine dönmüştür ve artık kutsal kitaplarda yazan bir çok şeyin bilimsel olmadığı ortaya çıkmıştır. bunun sonucu din tekrar toplanmaya başlamıştır ve bilimsel gerçeklerin kitaba göre uygun olduğunu, aksi durumlarda ise mecazi anlam ifade ettiğini belirtmiştir. 500 yıl önce hiçbir kutsal kitap dünya düz değildir dememiştir. hatta bunu söyleyen insanlar dine küfürden yargılanmış hatta katledilmiştir. bütün kuran tefsirleri ve incil çevirileri o şekilde çevirmiştir. son 150 yıldır ise dinler aynı savaşı evrim teorisine karşı vermektedir. dünya üzerinde son 50 yılda nobel bilim ödülü alan(daha uzunda olabilir) hiç bir bilim insanının inkar etmediği evrim konusunda son yıllarda dinler gene güncellemeye gitmiştir. bu sefer tanrıyı doğru anladık sudan yaratıldı diyor işte gibi yorumlar ile gün geçtikçe daha genç din adamları yada felsefeciler çıkmakta ve imaj tazelemeye çalışmaktadır.

bilimi çok içselleştirmeyen, dini ise yüzeysel okuyan insanlar tabii ki dini seçer. işin sonunda 72 huri ile cehennem ateşi arasında kalmaktadır. fakat bilimle ilgilenen ve arkeologların yazdıklarını okuyan insanlar ise dinlerin yerel mitoloji olduğunu bilir.

ben mi, tabii ki bilimi tercih ediyorum. ölünce görürsün demek istiyorum ama göremeyeceğiz ne yazıkki. ha velev ki ben haksızsam ne mi olur diye soruyorsunuz ?? nebe suresinde vaat edilen göğüsleri tomurcuklanmış hurileri vaat eden tanrının rüşvetini kabul etmiyorum ve onurumla yanarım daha iyidir.