bugün

13 haziran 2020 malatya tren kazası

hemen tcdd de çalışan biri olarak olaya açıklık getireyim. üstte bir yazar bu trenler iki ayrı raydan gitmiyor mu demiş. cevap hayır tek raydan gidiyor. bu bölgede ve türkiyede daha bir çok yerde trenler tek hat üzerinden işletiliyor. iki istasyonda karşılıklı iki tren bekliyorsa önce biri gidiyor, onun varışıyla öteki çıkıyor.

bu kazanın sebebine gelirsek. normalde öncelik malatyadan elazığ istikametine gidecek olan trendeydi. ama tren arızalanınca sevki iptal edildi ve karşı yöndeki trene sevk verildi. bu esnada ne olduysa arızalı tren düzeltildi ve o da yola çıktı.

işte dananın kuyruğu burada kopuyor. ya arızalı trene sevkinin iptal olduğu ve karşıdan tren geldiği bildirilmedi ya da arızalı trendeki makinistler dalgınlıkla çıktılar. şimdi yük trenlerinde öncde ve arkada iki lokomotif ve her lokomotifte 2 makinist vardır. yani bir trende 4 insan var. hepsinin dalgın olması pek mantıklı değil. benim kanaatim trene sevkinin iptal olduğu söylenmedi.

yarın işin aslı ortaya çıkar, daha doğrusu ben öğrenmiş olurum. şu an tcdd de tren sevk işlemi yapılan bütün telefon ve telszilerde ses kayıt sistemi var. yani kimsenin kaçacak yeri yok.

ayrıca bu kaza insan hatası kaynaklı bir kaza. eğer bu yolda sinyalizasyon sistemi olsaydı makaslar kilitlenecek, kırmızı ışıklar yanacak ve trenler otomatik fren atılarak her türlü durdurulacaktı. bu hatta sinyal çalışmaları devam ediyor. bizzat biz yapıyoruz. istasyon içleri bu sene bitecek. hat boyu sinyalizasyon için de para istedik. muhtemelen para gelecek ve ona da başlayacağız. 2 sene içinde o da biter.