bugün

fatih sultan mehmet in çocukken çizdiği resimler

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel

Fatih Sultan Mehmet'in Çocukluk Defteri

Günümüzden 567 yıl önce bugün yani 29 Mayıs 1453'te 2. Mehmet, kendinden önce sayısız kere kuşatma altına alınan ancak tüm kuşatmaları püskürtmeyi başaran Constantinepolis'i cihan imparatorluğuna kattı. Fetihten sonraki dönemlerde ''Konstantiniyye'', ''Stanpolis'', ''Dersaadet'', ''Asitane'', vs. gibi isimler ile anılan kadim şehir istanbul, imparatorluğa başkentlik yapmış ve yalnız islam aleminin değil Napolyon Bonapart'ın ”Dünya bir devlet olsa başkenti istanbul olur” sözünden yola çıkarak adeta dünyanın da gözbebeği olmuştur.

Ancak biz bugün islam alemi için kutlu zafer olarak nitelendirilen fethi konuşmayacağız. Bu kutlu zaferin mimarı, genç hükümdar 2. Mehmet'e ait olduğu düşünülen çocukluk defterinden bahsedeceğiz. Çünkü istanbul'un fethi, bu şehzadenin defterindeki çizimlerde yatıyor.

1940'lı yıllar,... Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde yaptığı araştırmalar sırasında içinde çeşitli çizimlerin bulunduğu bir defter bulur. ilk gördüğünde onu etkilemeyen defterin sonraki yıllarda çalışmaları sırasında üç kez daha eline ilişmesi Ünver'in defterle ilgilenmesini sağlar. Defteri etraflıca incelemeye karar veren Süheyl Ünver, defter yapraklarındaki gelişigüzel çizimlerde; at başları, baykuş, kartal, leylek, balık çizimleri, Doğulu ve Batılı özellikler taşıyan portre çalışmaları, Osmanlıca ve Grekçe alfabe ile Farsça iyi okunamayan yazıların olduğunu görür. Bunun yanında; defterin şehzade Mehmet' ait olabileceğini düşündüğü çeşitli tuğra çizimlerine de rastlar. Fatih'in kimi yarım, kimi tamamlanmış tuğra çalışmalarında "Mehmed b. Murad Han" namı okunmaktadır. Bunun yanında; Ünver'in defterle ilgili yaptığı incelemeler neticesinde, defterin ön ve arka kapağından, II. Abdülhamid döneminde yeniden ciltlendiği ve bazı resimlerin alttan kesilmesi nedeniyle sayfaların boyutlarının küçüldüğü anlaşılmıştır. Ayrıca Ünver, olası bir kaydın veya notun da bu ciltlenme sırasında yok edilmiş olabileceğini belirtmektedir.

Nitekim, Süheyl Ünver 1961 yılında "Fatihin Çocukluk Defteri" adıyla ele aldığı makalesinde defterle ilgili olarak "Ahersiz lâkin mührelenmiş ham beyaz kağıt üzerine yeni cilt. Kağıtların üst ve alttan küflenmiş bir defter. XV. asırdan kalma, Fatih'in şehzadelik veya saltanatının ilk senelerine ait müsvedde defteri gibi de telakki olunabilir. Bu gibi vesikalara da kıymet vermeği düşünenlerce iyice tetkik edildikten sonra hükmolunmak için düşünülmeğe değer" ifadelerini kullanmıştır.

Şehzade Mehmet'in Edirne Sarayı yıllarındaki eğitimi hakkında bilgi sunan 22x29x5 cm boyutlarında ve 180 sayfalık defterin yalnızca 30 sayfası dolu olup diğer sayfaları boştur.
H. 2324 numaralı defter, günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde yer almaktadır.

https://m.facebook.com/st...91&id=478336065887783