bugün

anıtkabir in yunan tapınaklarına benzemesi

yunanlar kim köpek?
aşağılamak için söylemiyorum bunu.
anıtkabir'i yunan tapınağına benzeten biri zır cahildir.

bakın cahiller burası antik dünyanın 7 harikasından biri olan efes artemis tapınağıdır.
görsel

efes artemis tapınağı'Nın tarihi mö 7. yy'a kadar gider. son hali mö 550'dir.

atina'daki partenon, yani anıtkabir'i benzettiğiniz yunan tapınağı ise mö: 432'dir.
görsel

dolayısıyla anıtkabir'i bir tapınağa benzetecek olursak, bu benzeteceğimiz şey bir yunan tapınağı değil, bir anadolu tapınağı olan artemis tapınağıdır.

efesli artemis'e yani anadolu'nun en önemli tanrıçası, ana tanrıçamız olan kybele'ye adanmış yerli ve milli bir tapınaktır.
efes'i kuranlar yunanlar olmadığı gibi, efes halkı ve efes'teki bu muazzam tapınağın da yunanlar ile zerre alakası yoktur, esasen yunan tapınakları anadolu tapınaklarından kopya çekilmiş, ana tanrıça kybele'nin yerine zeus konulmak istenmiş lakin efes artemisi'nin tapınağı, patrikyal dönemin babası zeus'u her zaman gölgede bırakmıştır.

efes'teki artemis tapınağı, olympia'daki zeus tapınağını ve delphi'deki apollon tapınaklarından daha önemliydi ve her zaman daha çok ziyaretçisi olurdu.

ve dahi atina'da bulunan ana tanrıçamız kybele için inşa edilen tapınak yani metroum, gösteriş olarak zeus'un partenon'unun yanında çok sönük kalsa da ziyaretçi açısından partenon'u her zaman katlamış ve patrikyal tanrılara tapan -bizdeki siyasal islamcılara benzeyen- radikal dincileri hep kıskandırmıştır..

bu durumun bir benzerini de anadolu'nun ikinci efes'i olarak kabul edilen kütahya'daki aizanoi'de de gözlemleyebiliriz.
aizanoi'deki meşhur tapınak yıllarca zeus'a adanmış bir yunan tapınağı olarak tanımlandı, lakin tapınağın hemen girişindeki kocaman kybele heykelinin neden orada olduğu sorgulanmadı.
görsel

oysa ki aizanoi'deki bu tapınak merkezi oradaki tapınak inşa edilmeden önce kybele kültü'ne ait bir tapınma merkeziydi.
buradaki kybele tapınağı, patrikyal dönemciler tarafından zeus tapınağı yapıldı, şimdi ise "hem zeus'a, hem kybele'ye adanmıştır" deyip kıvırcık yapıyor tarih yalancıları...

oysa o tapınak da anadolu'nun turani halklarının ana tanrıçası kybele'nindi, yani anadoluluydu, yani yerli ve milliydi...

hülasa, demem o ki, bir bok bildiğiniz yok, iki kitap okumuşluğunuz yok, ama anadolu orijinli bir tapınak olan artemis tapınağına benzeyen anıtkabir'i mimari olarak yunan tapınaklarına benzetip şerefsizlik yapıyorsunuz.

insanda az utanma arlanma olur be...

sözün özü: anıtkabir yunan tapınağı değildir, bir anadolu tapınak modelidir.
yunan ile zerre alakası y o k t u r...

#tarih