bugün

sigara içmeyen erkek

Kışın harçlık yaparım diye yazın çalıştığım fabrikadan aldığım parayla başladığım sigara bana hiç maddi yük olmadı. Çocuksunuz nihayetinde. hep "nasıl olsa bir gün bırakırım." Dedim. Ta ki geceler oldu. Sanki birileri boğazlarmışcasına uyanmaya başladım. Tıpkı ebevenylerim sigaraya başladığım da nasıl boğazladıysa öyle bir acıydı bu. Gelin şimdi anlatın kadıncağıza "sensin sebebi be hey kadın!" deyin. O zamanlar herkes içermiş çocuklarının yanında. Bilmezlermiş çocuklarını zehirlediklerini. Suç bizde olacak ya. içmeseymişiz ilk sigarayı! Aman ne anlatıyorum. biz perdelerinin ucu sarı, tavanları tütsülü evlerin çocuklarıyız. Alıştırılmışız bu pis kokuya. Ailesinin kurduğu kapana düşen ve düştüğü kapan yüzünden azar işiten iki yüzlüleriz. Veyahut ne farkı olacak ki onların evlatlarıyız.

12 yılın ne kadar çabuk geçtiğini anlatamam. Ha bu zaman ha şu zaman bırakırım derken son 2 yıldır taş*k geçerek izlediğim kamu spotlarındaki sigarayı bırakan ve bırakamayan insanların ne kadar haklı olduklarını evre evre keşfettim. Kaç gece bu son paket olsun bari diye yatıp sabahına market yolunu arşınladım bilemiyorum. Artık her gece nefes nefese, bozuk mutfak robotu gibi hırkır-hırkır sesler çıkararak uykuya dalmaya başladım. Yok! Olacak şey değildi bu. Eziyetti. Bağımlılıktı! 'Günde iki paket' koymuştum adını.

Öyle illet ki bu meret. Bırakmak isterken bile bir tarafınız şu şekilde haykırıyor adeta "ulan, saçmalama bak! Ya bu sefer hakikatten bırakırsan? Ya bu son sigara olursa ve bir duman daha çekemezsen sigarandan?"

Hep "bırakıcam." "Bırakıcam!" Dediğim sigarayı işte tam da böyle bir anda "ben zaten sigarayı bıraktım ki!" Diyerek bıraktım. Ve artık sigara kullanmıyorum.

Sigara içerken akla gelen "sigara içmiyor olsam şu an ne yapıyor olurdum?" sorusuna cevap verebilecek tek kişinin siz olduğunuzu bilin. Sizi soru değil cevabı başarıya ulaştıracaktır. Artık sigara hakkında tek bir şey düşünüyorum. "neden daha erken bırakmadım ki?" Neyse ki 13 yaşımdan beri kullanamadığım sigara içmeyen erkek sıfatını iki aydır gururla haykırıyorum.

Hele şu cümleyi kurmanın hazzı hiçbir yerde yok

"Teşekkür ederim ama sigara kullanmıyorum."