bugün

evrim teorisi

Efendim görülüyor ki, evrim hakkında yorum yapmak, doğruluğu üzerinde tartışmak ve dalga geçmek için öncelikle bilimin ne olduğu, daha sonra da evrimin ne olduğu bilinmelidir.

Öncelikle bilimin mutlak, sabit ve kesin olduğu bir yanılgıdır. Bilimsel yollarla ulaşılan doğrular mutlak değildir, değişebilirdir. Bilimin bize \"doğru\" olarak öne sürdükleri sadece doğru farzedilmiş bilgilerdir, aksi ispatlanmamış olduğu için bu bilgileri kullanarak ilerlenir. Bilimin ilgilendiği konularda \"tamam doğruyu bulduk, buraya kadarmış\" diye bir anlayış söz konusu olamaz. Bazı kaynaklardan gelen bilgilerin kesin doğrular olduğunu savunmak, bu doğrular da bilimsel yollarla desteklenemeyecek duruma geçildiğinde ise bu -sözde- doğruları doğaüstü güölerle ilişkilendirmek bilimin işi değildir. Yaratılışla ilgili konuların uzaktan yakıdan bilimsellikle ilgili olmamasının nedeni,yukarıda açıklanan değerlendirmelerle ters düşmesi, sabit doğru kabul edilmesi ve deneye tabi tutulamamasıdır.

Konunun dağılma ihtimaline karşı bilimsel yolu açıklayalım.

\"1. Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi
2. Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi
3. Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması
4. Tahminlerin deneylerle veya ek gözlemlerle test edilmesi ve sonuçlar ışığında hipotezde gerekli değişikliklerin yapılması
5. (3) ve (4) numaralı adımların hipotez ve deney arasında tutarsızlık kalmayana kadar tekrarlanması\" *

http://tr.wikipedia.org/w...:Bilimsel_y%C3%B6ntem.png

Bunları göz önünde bulundurduğumuzda, yaratılış daha 2. basamağa anca gelirken, evrim bu yöntem ile geliştirilmiş ve çoktan belli güvenilirliğe sahip olmuştur.

Bilimin özüne yönelik bu kadar göz gezdirmekten sonra evrim teorisiin ne olduğuna gelelim;

Canlılığın başlaması için ortamda mutlaka organizmayı oluşturup ona yaşam alanı sağlayacak bazı öğelerin bulunması gerekir. bunlar; sıcaklık (enerji), su, karbon, hidrojen, azot, fosfor ve oksijedir. Bu öğeler amino asitleri ve canlı yapı taşları olan proteinleri oluşturmak durumundadır. Bilime düşen ise zaten dünyada mevcut olan bu maddelerin nasıl birleştiği hakkında düşünmektir ve işini de zaten yapıyordur. Bir deneye göre yeterli ve güçlü bir enerji kaynağının bu organik moleküllerin bireleşmesini sağladığı ispatlanmıştır*. Fakat tabii ki bilimsel olmak gerekirse bu kesin gerçek olarak kabul edilmiyordur. Yaşamın temelinin uzayaki farklı bir ortamndan dünyaya taşınmış olabileceği de ihtimaller dahilindedir. Uzaydan gelen parçacıklar arasında tonlarca organik madde de yer alıyordur.

Evrimim mekanizmaları:

Evrilmenin gerçekleşmesi için öncelikle iki temel süreç lazımdır. Bir tanesi genetik çeşitlili sağlayıcı mekanizmalar, diğeri de ortama uyum sağlayıp sağlayamama durumuna göre \"temizlik\" görevini yapacak mekanizmalardır.

GEnetik çeşitliliği sağlayan bir mekanizma mutasyonlardır; Çoğu mutasyon organizmaya zarar verir ve bir çoğu da sadece kendi organizmasına etki eecek özelliklere sahiptir, özelliklerin taşınmasına el vermez. Fakat özellikle karmaşık yapıdaki canlılarda basitlerinkinden çok daha az da görülse yararlı mutasyonlar da vardır.

ilgili birkaç teknik konu:

mekanizmalar üzerine genel bakış: http://www.genetikbilimi.com/genbilim/evrimvegen.htm

rekombinasyon: [link]http://www.biltek.tubitak...ori_id=2&soru_id=1143
[/link]

genetik sürüklenme: http://en.wikipedia.org/w...netic_drift#External_link

Çeşitliliğin sağlanmasından sonra ise kimin soyunu devam ettireceğini belirleyen ve tabii ki bilinçsiz olan doğal seçilim devreye girer. Genetik özellikleri ortama ayak uydurabilmesi yönünde avantaj sağlayanlar hayatta kalır, diğerleri yok olur.

ayıntılı bilgi ve örnekleri için: http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_selection * *
güncel Önemli Başlıklar