bugün

gazi mustafa kemal atatürk

görsel

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilk subaylık günlerinden beri mektup yazmaktan keyif almaktadır. 1 Ocak 1938 gecesi 23.45'te ismet inönü'nün yeni yıl tebrikine duygusal bir karşılık yazmıştır:

Benim Sevgili Dostum, Kardaşım, Aziz Evladım!
Dün akşam yeni yıl tebrikini aldım, çok duygulandım. Derhal başyaverimle, senin hakkındaki sarsılmaz kardaşlık ve arkadaşlık hislerimle karşılıklı tebriklerimi bildirdim.
Bu defa uzunca süren rahatsızlığın, senden ziyade beni üzdü. Fakat bunu takiple anladım ki, bu rahatsızlığın hiçbir önemi yoktur. işte ondan teselli buldum ve memnun oldum.
Zaman zaman seni yatağında ziyareti düşündüm. Rahatsız olmandan çekinerek bunu dolaylı yaptım.
Artık iyisin!.. Yakın aldığım haber bunu doğruluyor. Tekrar yeni seneyi, senin, benim ve bütün Türk milletinin huzur, sükûn, parlaklıklar ile karşılaşacağının müjdesi gibi gördüğümü, size iletiyorum.

Onun dışında evinde sık sık ziyaret ettiği çocukluk arkadaşlarından Fuat Bulca ile ilişkilerinde zayıflık baş göstermiştir. Doğu Anadolu yaylalarında çadırda sabahlarken sınıf arkadaşına ud çalan Binbaşı Fuat... Şimdi bir dağın iki tepesi kadar birbirlerine uzak düşmüşlerdir. Türk Hava Kurumu Başkanı Fuat Bulca'ya mektubu, yakın arkadaşlar arasındaki iletişimsizliklere örnek olarak okunabilir:

Fuat, mektubunu aldım. Baştan nihayete kadar mantığını ve enerjisini kaybetmiş, çocuklaşmış bir insanın anlamsız kuruntularının ifadesi olduğunu gördüm. Hayret ve üzüntü duydum. Olan biteni olduğu gibi ben sana nakledeyim. Senin hastalığın derecesini yakından öğrenmiştim. Büyük ihtimalle tekrar ameliyat geçireceğini, dolayısıyla kâfi derecede tedavi ve istirahate ihtiyaç gerekebileceğini düşündüm. Bunu tam bir huzur ve sükûn içinde yapabilmen için, yerine geçici olarak yetkili, sorumlu bir vekil tayin etmenin uygun olacağını sana tavsiye etmesini Bayar'dan rica ettim. Onun da sana söylemesi bundan fazla bir şey değildir, sanırım. Şimdi sen kendi kendine, Bayar'ın sana söylemediği birtakım anlamsız şeyleri kurup duruyorsun. Bunun üzerine belki doktorların rızasını almadan yatağını terk ederek çıktın, bana geldin. Benimle konuşmadan evvel Celal ile ondan sonra da benimle konuşurken güya Sabiha'nın, şunun bunun sözlerine kapılarak, bana jurnal verdiğini ve bunun üzerine benim birtakım teşebbüsler aldığımı ima ettin. Konuşurken, asabiyetinin mağlubu olarak, Gökçen'e sana yardım etmesi için başöğretmenlik süsünü verdiğimi söyledin. Ben senin hastalığını ve asabiyetini düşünerek, kullandığın tabirle vasıflandırılmasına meydan bırakmamak önlemi, benim, senin hakkında teşebbüs almam neticesini doğuramazdı. Senin tabirle anlatmış olduğun anlayış ve zihniyetin düzeltilmesini Gökçen'e bıraktım ki, bittabi o, kendi vaziyetini senin gözünde ve senin gibi düşünecekler önünde elbet düzeltecektir. Lüzumsuz kuruntu ve heyecana kapılma. Bir an evvel tam sıhhatinin iadesine ve şimdiye kadar olduğu gibi muvaffakiyetle vazifeni yapmaya ehemmiyet ver.

Kaynaklar ...

Gülsün Bilgehan, Mevhibe, s.259-260.

Atatürk'ün Bütün Eserleri, Cilt XXX, s.200.

(25 Şubat 1938)...