bugün

suriye iç savaşı

uzun zamandır yazmıyordum... sessizlikten sonra bir anda savaşın son evresine gelmiş bulunmaktayız.

şam'da ve deyrizor'da mutlak suriye ordusu zaferinden sonra gözler idlib cephesine çevrilmişti. önce bölgede silahsızlanma anlaşması imzalandı ancak anlaşma çöktü. htş idlib şehir merkezi dahil çoğu yerin kontrolünü ele aldı.

nisan-ağustos 2019'da bir suriye ordusu operasyonu oldu ve hama'dan kuzeye ilerleme sağlanarak stratejik han şeyhun kenti ele geçirildi. (hani şu kimyasal saldırı yapılan şehir)

(bu arada biz zeytin dalı harekatı'nı başlattık. ancak malum sebeplerden dolayı "ara verdik".)

kasım 2019'dan beri devam eden ikinci saldırıda saa şu an cihatçılara çok fena koymakta. önce güneyden saldırıyla maarrat el numan şehri ele geçirildi. ardından kuzeyden ve güneyden ilerlenerek m5 karayolu (halep-şam otoyolu) ve çevresi temizlenerek ulaşıma tekrar açıldı. bu sırada sarakib şehri de düşürüldü.

son iki gündür cihatçılar büyük bir yenilgi aldı. halep-zahraa yolunda ve halep'in batısında bulunan muhaliflere kuzeyden ve güneyden yarma operasyonu yapıldı. kafr hamran ve haritan bölgesinde yıllardır hareket yokken bir anda buradaki muhalifler az daha sarılıyorlardı, topukları vura vura kaçmak durumunda kaldılar. burada çok sayıda yerleşim yeri düşürüldü. sonuçta halep tamamen kurtarıldı ve artık roket menzilinden çıktı. halep-zahraa yolu açıldı.

artık cihatçılar iyice köşeye sıkıştı. idlib'e 10 km var, gol haberine az kaldı.