bugün

3 ocak 2020 kasım süleymani nin öldürülmesi

Suriye'ye "Arap Baharı" ayarı çekilmeye başladığında bir iddiam vardı: "Esad'ı yıkmak için 3'ncü dünya savaşını göze almak gerekiyor". iddiamın arkasındayım. Aşağıda argümanlarımı sıralayayım okuyanlar kendisi değerlendirsin.

Kasım Süleymani anlaşılan simgesel bir isim. Ama konuyu sadece iran - ABD eksenine çekmek ahmakça. iran, dolaylı olarak Rusya demek. Rusya, iran'ın ABD tarafından ezilmesine asla izin veremez. Suriye'de de aynı nedenle bu denli aktif oldu. Suriye düşseydi sıra iran'a gelmiş olacak ve Rusya için çember daralacaktı. Sonuçta Esad yerinde duruyor, yani Rusya - iran ikilisi batı ittifakını Suriye'de gömdü. Üstelik o Rusya 90'ların sonunda ekonomik ve askeri olarak iflas etmiş Rusya'ydı.

2000'lerin başından itibaren ABD ve Batı ittifakı önce Irak'a girişti. Rusya o sırada iflasın ardından kendini toparlamaya çalışıyordu. Bu süreç, petrol fiyatlarının yükselmesi, Putin'in oligarklara hakim olmasıyla beklenilenden kısa sürdü; çünkü Rusya Sovyetler deneyiminin getirisi olarak teknoloji geliştirebilen, silah sanayisi güçlü ve zengin doğal kaynaklara sahip bir ülkeydi. Irak'ta istediği gibi at koşturan ABD için 2004 - 2005'te güzel günler sona erdi. ilk raund Ukrayna'da oldu. Soros destekli "Turuncu Devrim" Rusya'nın gazabıyla karşılaştı ve havalı isminin dışında bir iz bırakamadan sahneden çekildi. Ardından 2008'de ABD Gürcistan'ı NATO'ya almaya kalktı. Rusya buna Gürcistan'a girerek cevap verdi ve ABD'yi bir kez daha rezil etti. 2011'de sıra Suriye'ye geldi. Başlangıçta Batı ittifakı Tunus, Mısır ve Libya'daki gibi kısa sürede bir başarı geleceğini düşündü. Hatta Türkiye'de ki bazı salaklar 3 günde Emevi Camii'nde namaz kılacaklarını bile iddia ettiler. Ama zaman geçtikçe Rusya ve iran olaya ağırlığını koydu ve sonuçta Esad hala koltuğunda oturuyor. Bu süreçte Rusya, iran vasıtasıyla Yemen ve Irak'ta da etkinliğini artırdı ve sokulmak istendiği çemberi darmadağın etti.

Bu gün gerçekleşen saldırıyla ABD Kasım Süleymani'yi öldürerek moral kazanmış olabilir ama Ortadoğu'da ipleri ele geçirmek noktasında bu saldırının etkisi abartıldığı gibi olmayacaktır. iran, halkını teskin etmek için üst perdeden intikam yeminleri edecek, hatta destek verdiği gruplar vasıtasıyla Irak, Lübnan veya Suriye'de saldırılar düzenleterek (Hatta belki Kasım Süleymani Tugayı adıyla yeni bir grup kurularak) perde arkasından rövanş almak isteyecektir. Ama Rusya'nın onayı ve desteği olmadan topyekün bir saldırıya girişmesi mümkün değil. ABD de işi daha fazla tırmandıracak bir güce ve etkinliğe sahip olmadığı için Trump'ın twitter hezeyanlarıyla olayı bir süre daha devam ettirdikten ve iç kamuoyunda bu saldırı oya devşirildikten sonra yavaş yavaş unutulacaktır.

Sonuç olarak Rusya son 15 senede, Ortadoğu'da ABD'nin elini ayağını kırmışken, ABD Rusya'yı tıraş bile edememiştir.