bugün

blitzkrieg

(bkz: versay antlaşması)
1. dünya savaşını kaybeden panzerler bu antlaşma ile daha da dibe vurmuştur devasa ordusu 100 bin’e kadar düşürülmüştür ve kaybedilen savaşı kabul eden almanlar bu kadar ağır yaptırımları kabul edememiştir.

adolf hitler çıkagelir ve bu antlaşmayı tanımadığını söyler ama diğer yandan da söz konusu ülkelerle göstermelik antlaşmalar yapar bunlardan en önemlisi ise stalin ile yapılan savaşmama antlaşmasıdır yani ikisi de birbirlerine silah doğrultmayacağı konusunda anlaşır.
ama moskova yine de adolf’a güvenmemektedir ve sessizce beklemede kalmıştır.

almanlar nabız yoklamak adına versay antlaşmasını delerek zorunlu askerlik çıkarır ve aynı hızla tekrar düzenli ordusunu kurar.
bir yıl sürmez önce avusturya’ya girer baktı kimseden ses çıkmıyor sonra çekoslovakya’ya gireceğini belli eder.
bu sırada birleşik krallıkla da ayrıca barış antlaşması yapar almanya’da.
münih’e gelen liderler arasında fransa ve italya liderleri de vardır.
hitler burada bu liderlerin ağzına kaymağı verir ve uk lideri elinde antlaşma belgesini sallayarak britanya’da kahraman ilan edilir.

antlaşma içerisinde çekya bölgesine almanca konuşulan yerleri almak da vardı ve müttefik avrupa ülkeleri (1. dünya savaşının kazananları/kaybedenleri) tekrar bir savaş istemiyordu çünkü hala toparlanamamışlardı.
ama en ağır yenilgiyi alan almanya aksine hızlı toparlanmış ve bu blitzkrieg taktiğini geliştirmişti.
avusturya, çekya derken müttefikler sırada polonyanın olduğunu anlamışlardı ve savaş ilan ederiz diye nota vermişlerdi.
tabi almanları izleyen moskova’da ufaktan sessizliğini bozmuştur hitlerin polonya’ya girmesini bekleyip aynı anda bu ülkeyi de işgal etmek istemiştir.
panzerler polonyanın doğusunu işgal etmiştir.
ancak ihmal ettiği arkaları vardı yani batı cephesi.
britanya ve fransa doğuya yardıran panzerleri kovalamaya başlamışlardır ama panzerlerin geri dönüşü arkalarından gelen batılılara saldırmaktı kaçmak değildi.
o arada stratejik bir hamle ile iskandinav ülkelerini de ele geçirip kendilerine daha fazla geçiş üstünlüğü sağlamıştır.