bugün

kdv

"http://t24.com.tr/haber/2...arin-uzerine-yikti,540694 "

"Tüketim üzerinden alınan dolaylı vergilerde çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Dahilde alınan KDV’de 2017’de 112.4 milyarlık bir tahakkuk olmasına rağmen tahsilat 55.5 milyar lirada kaldı. Dahilde alınan KDV’de tahakkuk tahsilat oranı yüzde 49.5 ile diğer dolaylı vergiler içerisinde en düşük seviyede kaldı. Vatandaşın tüketim safhasında ödediği KDV’yi aracı olarak devlete yatırması gereken mükellefler bu paranın yüzde 50.5’ini yatırmadı. 2005 yılında KDV tahsil tahakkuk oranı yüzde 81 idi. Bu alanda çok büyük bir gerileme kaydedildi. "

devletin gerek vatandaştan gerekse şirketlerden bu denli vergi almasına karşıyım. liberal ekonomiyi benimseyen herkes karşı olmalı. ancak yukarıda alıntıladığım durum içler acısı.

dahilde alınan kdv tahakkuku 112. 4 milyar ama tahsilat 55.5 milyar tl. yani siz bir ürün aldığınızda onu kdv li fiyatıyla alıyorsunuz. ürünü aldığınız firmalar ise o kdv yi devlete vermiyor. ne oluyor böylelikle ? vergi yükü vatandaşın sırtına daha çok biniyor.

bu kesinlikle yanlış. devlet firmalardan da alsın demiyorum. vatandaştan da almasın. sıradan vatandaş doğrudan-dolaylı vergisini verecek ama firmalar kdv yi yatırmayacak, kurumlar vergisini ödemeyecek..

attığım linkte başka bir durum; vatandaşların ödediği gelir vergisi 67 milyar tl. kurumların ödediği vergi ise 52.9 milyar tl. yani her türlü vatandaş ödüyor bu farkı.

vergiye karşıyız. hem vatandaşa hem firmalara yapılan vergi yükünü kınıyoruz. ama mevcut durumda vatandaşa yapılan bu yükü iki kere kınıyoruz.