bugün

arthur schopenhauer

"neredeyse bütün gün okuyan ve arada düşünmeksizin, eğlence ya da meşgale ile kendini eğlendiren kimse, yavaş yavaş kendi kendine düşünme yeteneğini kaybeder. tıpkı at üstünden inmeyen bir adamın sonunda yürümeyi unutması gibi.
birçok eğitimli insanın durumu bundan pek farklı değildir; okumak onları ahmaklaştırır. çünkü her boş vakitte okumak ve sürekli olarak sadece okumak zihni, sürekli elle çalışmaktan daha fazla felç edici bir etkiye sahiptir. zira ikinci durumdaki uğraş kişiye kendi düşüncelerini takip edebilme imkanı sunar.
nasıl ki yabancı bir cismin ağırlığı üzerinden hiç eksik olmayan bir yay sonunda esnekliğini kaybederse; başka bir kimsenin düşüncelerini sürekli üzerinde bir baskı unsuru olarak varlığını koruyan bir zihin de körelir, keskinliğini kaybeder. sürekli yiyen bir kimse midesini bozar ve böylelikle bütün bedenine zarar verirse, zihin de düşünce malzemesiyle gereğinden fazla beslenerek boğulabilir. çünkü bir kimse ne kadar fazla okursa, okuduklarından kalan izler de kaçınılmaz olarak o kadar az olacaktır.


zihin üzerine tekrar tekrar yazı yazılabilen bir tablete benzer. derin derin düşünmeye zaman yoktur ve nasıl ki aldığımız gıdalar bizi yemekle değil sindirimle beslerse, okunan şeyler de ancak derin düşünmeyle hazmedilebilir. eğer bir kimse daha sonra üzerinde durup düşünmeksizin sürekli okursa okudukları kök salmaz, büyük bölümü kaybolur."

schopenhauer.