bugün

bir kitaba 25 tl veren insan

Kitap piyasasına baktığımız zaman, halk içinde yüksek bir beğeni kazanan şahısların kitapları veya son zamanda popülerleşen kitaplar, bir veya birkaç yayınevinin popülist politikalarıyla 10-20 tl aralığında satılmaktadır. (Genellikle banka yayınevleri bunu yapar) Tabi bu aralığı etkileyen faktörler; kağıt kalitesi, mürekkep kalitesi, sayfa sayısı vb. nicel faktörlerdir. Kitabı kapağıyla değerlendirmek edebi açıdan pek muteber görülmese de teknik açıdan zorunludur zira önemli olan kayıp/kazanç oranının 1'i aşmamasıdır. Burada önemli olan husus ise, klasiklerin bazılarının (Genellikle Rus edebiyatı) bu değerlendirmeden muaf tutulmasıdır ki bu muafiyet, sayfa sayısından meydana gelir. (Savaş ve Barış, Karamazov Kardeşler, Budala vb.)

Araştırma ve inceleme kitaplarının fiyatları ise 200 tl'ye kadar çıkabilmektedir. Bunun temel sebebi ise bu kitaplar üzerinden popülist politikaların yapılamayacak olmasıdır. Hem edebi bir dille yazılmamışlardır hem de halka tamamen hitap etmez. Zaten bu tür kitaplar baştan sona okunmak için değil, ders anlatmak ve okura bilgi vermek için yazılır.

Sonuç olarak, bir kitaba 25 TL vermek, eskiden bazı çevrelerce anormal olarak değerlendirilse de şimdi normal bir davranış halini almıştır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de enflasyondur.