bugün

ismet özel

yeryüzünde yaşayan en büyük şairlerden biri. bugün doğduğu gün. 73'ü bitirip, 74. yaşından gün almış bugün. bir gün karşılaşır da "nasılsınız?" diye sorarsanız size artık "74 yaşında, orta boylu, esmer" diye karşılık verecektir. kitaplarının onlarca baskı yapmasına rağmen hala otobüs/metrobüs/metro kullanacak kadar halktandır. çünkü hiçbir zaman annesinin onu küçükken leğende yıkadığını unutmamıştır. çok yaşlandı, evet. ve bir gün ölürse ne kadar çok ağlayacağımı tahmin bile edemiyorum. hayatımda bir kez sohbet etme fırsatı buldum. ve fotoğraf da çekildik. sadece imza almak kaldı. yakında ziyaret edip kendisini, onu da yapacağım. hayatımda bunların hepsini yapacağım tek kişi zaten. çünkü böyle şeyler yapmayı sevmem. her neyse, "gençlik yılları"nda -kendisi o yılları 'gençlik yıllarım' diye tanımlar- ne düşünüyorsa bugün de aynı gelecek üzerine çalışıyor türkiye için. türk milleti için. devletin başına gelen iktidarlara göre diğer dansözler gibi hiçbir zaman fikirlerini değiştirmemiştir. kendini birilerine sevdirmek gibi bir derdi olmamıştır hiçbir zaman. peki türklük nedir, diye sorarsanız; ona da şöyle cevap veriyor:

"türklük bir karakterdir, bir vasıftır, bir kavmin adı değildir. kara derili bir türk olur, mavi gözlü ve sarışın bir türk olur. türklük asla babanın, ananın dölüyle alakalı bir şey değildir. türklük doğrudan doğruya senin kalbinle alakalı bir şeydir. senin kalbin de kâbe'dedir. eğer kâ'be'ye teveccüh etmediysen türk olman imkânsızdır. çünkü kalp kâ'be'dir. çünkü orayı ibrahim aleyhisselâm oğlu ismail'le beraber yapmıştır. kâ'be'den başka kalp yoktur. onun için bütün gâvurlar kalpsizdir!

geçenlerde "müslüman teröristtir." cümlesinin tartışma yaratmasına binaen yazılmış kısa bir yazı:

-ismet özel'in o konuşmasından "müslüman, teröristtir." ifadesinin çekip alınmasını anlamlandırmakta güçlük çekiyorum. küfre karşı durmadan kılınan namazın, namaz olmayacağını söyledi ismet özel. foucault'nun bir sözünü de ben anımsatayım şimdi: normal insan, kurgudur. batı'nın terörist kurgusuna yerleştirdiği müslüman, onu korkutuyordu belli ki ve ismet özel onların bu kurgusuna karşı dedi, projelerinizle "ılımlılaşmayacağız": müslüman, teröristtir. (youtube'da yapılmış bir yorum).