bugün

hasan sabbah

tarihin en iyi suikast planlayıcısıdır. insan psikolojisinden çok iyi anladığı, müritlerinin düzenlediği saldırılardan da anlaşılabilir. haşhaş ya da afyon işin diğer bir boyutu ve değinildiği üzere de pek kabul edilmemesi gereken bir gerçektir aslında. bir rivayete göre hasan sabbah misafirlerine ne kadar güçlü olduğunu göstermek için iki müridini yanına çağırıyor ve sadece kalenin uçuruma bakan tarafını eliyle işaret ediyor. hepsi bu!!! müridler kendilerini uçuruma salıveriyorlar.

ömer hayyamı semerkand kitabına göre yol aldığı sıradaki bir han'dan, alamut kalesi kitabına göre ise medreseden tanıyordu. *. aynı şekilde nizamül mülk ile takışmasının esas sebebi ise melikşahın kendisini bugünün deyimiyle ekonominin başına getirmesidir. nizamül mülk bundan hazetmez lakin melikşaha da birşey diyememektedir. hasan sabbah nizamın yolsuzluklarını ortaya çıkarmıştır ve bunu açıklayacağını duyurmuştur. lakin nizamın gücü(!) o gece, odadaki yolsuzluğu kanıtlayan sayfaların yok olmasını sağlamıştır.

hasan sabbahın da intikam yemini bu noktada başlıyor kitaba göre * *.

haşhaş konusuna gelindiğinde ise, hasan sabbah hindistanda bir yakınının daveti üzerine bir eğlenceye katılır. burada arkadaşı misafirlere haşhaş ikram ederek onları tabiri caizse pembe bulutlar üzerinde uçurur ve hasan sabbahın da buradan esinlendiği söylenir.

cennet müjdesi ise alamut kalesi kitabına göre gündüz haşhaş içen müridlerin gece arka bahçeyi gezmesiyle oluşan yapay bir derya. müridlerden bier tanesi bu cennet faslına inanmaz ve haşhaşı içiyormuş gibi yapar. ardından da yaşadıklarının gerçekten bir masal olduğunu anlayınca da isyan eder. sonu ise malum. ölüm...

tüm bunlara ise farklı açıdan bakan bir kitap ve yazarı var şimdi de. faik bulut ve kitabı "hasan sabbah gerçeği/eşitlikçi dervişan cumhuriyetleri"

kitabın tanıtımını okudum ve çok şaşırdım. buyrun :

http://www.kitapyurdu.com...4161193&LogID=2283419