bugün

francis bacon

Aynı zamanda irlandalı ressam. Dublin'de bir at yetiştiricisinin oğlu olarak 28.10.1909 tarihinde dünyaya geldi. Babasının görevi nedeniyle çocuk yaşta Londra'ya taşındılar. Astım hastalığı yüzünden okula düzenli olarak devam edemedi. Dublin ve Londra'da büyüdü. 16 yaşında evi terkedip bulduğu geçici işlerle Londra'da yaşamaya başladı. Bir süre sonra dekoratör olarak iş bulup Paris'e yerleşti.
Bir süre sonra yeniden Londra'ya dönüp desinatörlük yapmaya başladı. Kendi kendini yetiştirmiş olan Bacon,1931'den sonra kendini resim yapmaya adadı. 1933 yılında daha sonraları yapıtlarında bir çok defalar kullanacağı isa' nın çarmıha gerilmesi konusunu ilk kez ele aldı. ikinci dünya savaşı sırasında ,o tarihe kadar yaptığı tabloların hemen hepsini tahrip etti. Askere gitmesi sağlığı açısından imkansız olduğu için 3 yıl boyunca sivil hava koruma birliğinde görev aldı. 1944 yılında yeniden resim çalışmalarına başladı. Aynı yıl birdenbire ünlenmesini sağlayan "Drei Studien für Figuren am Fuss einer Kreuzigung - Çarmıha gerilen isa'nın Ayağı dibindeki figürler için üç çalışma " adlı triptikonu tamamladı. Üç parçadan oluşan bu yapıtında insan, hayvan ve amorf organizmalardan oluşan 3 tane gerçeküstü yaratık görünmektedir. Korkunun ve dehşetin simgesi olan bu figürler, başı önünde kederli kadın, dişlerini gösteren bir figür ve acının şiddetiyle bağıran bir ağızdan oluşmaktadır.
Bir yıl sonra tamamladığı elinde makineli tüfeğiyle , parkta bir bankın üzerinde yatan ölü bir adamı gösteren tablosu "Figur in einer Landschaft - Manzara ortasında bir figür " çok daha gerçekçi bir görüntü sunmaktadır. Gemaelde'de (1946) yapıtlarında sık sık kullanılan kadavra motifini ilk kez kullandı. Burada bir şemsiyenin altında oturan bir insan azmanının arkasındai karnı yarılmış bir hayvan bulunmaktadır.

Savaştan sonraki yıllarda alkolik olan Bacon, konularına derinlemesine inebilmek için çoğu zaman resim dizileri üzerinde çalışıyordu. Sergei Ayzenştayn'ın "potemkin Zırhlısı" filmindeki görüntülerinden birini kullandı. Papa X. Innocentius'un portresi üzerinde bir dizi resim geliştirdiği Kopf IV,1949 tablosunu yaptı. Bunların arasında en çok ünleneni Haykıran Papa adlı eseridir. Haykırmak üzere açılan ağız Bacon'un sonraki yapıtlarında da ezilmiş yaratığı anlatmak için kullandığı bir ifade biçimidir.

renkleri toz, kum ya da çamurla karıştıran baconi, bu karışımı çelik bir tel ya da fırçalarla tuvallerin üzerine sürüyordu. Bu yüzden bir çok resminde figürleri deforme oluyor ya da çözülüyormuşçasına bir duygu uyandırmaktadır. Figürleri kafese benzer çizgilerden oluşan bir çatı içerisindedir. Bacon 50'li yılların sonunda daha çok kendi hayatından konular seçmeye başladı. Sık sık fotoğraflara bakarak arkadaşlarının portrelerini yapıyordu. Tabloları zaman içinde saldırganlıklarını yitirmekle birlikte , yine de bir oda içerisinde yapayalnız olan insan figürlerini yansıtmaktadır. 60'lı yıllardan sonra Bacon'un yapıtları için karakteristik olan monokrom renk yüzeyleri üzerinde belirginleşen fügürlerle tarafsız,teşhis edilemeyen sahnelere rastlanmaktadır. Bu zamana kadar bulanık olan yüzlerin yerini elips biçiminde,birbirine karışmış renk yüzeyleri almaktadır. 1062 ve 1965 yılları arasında yaptığı ve katilleri üzerine kan fışkırmış kurbanlarıyla beraber gösterdiği iki tane çarmıha germe triptikonuyla ressam izleyicileri şoke etti. 1960 yıllarda portresini çizdiği figürlerin bir kaç görüntüsünü birleştirmeye başladı.

1971'de hayat arkadaşı George Dyer öldükten sonra Bacon bir kaç tablosunda onun ölümünü canlandırdı.Kara Triptikon denilen resimlerde Dyer karanlık bir kapı aralığında görülmektedir. Yapıttan yapıta ölüm konusunu irdeliyişi daha da belirgin,direkt bir biçim aldı. 70'li yıllara ait bazı tablolarında Bacon,insan bedeninin kırılganlığını belgeledi. Bazı noktaları, röntgencilikte adet olduğu üzere, daire içine alıyordu.

70'li yılların sona ermesiyle Bacon'un önceki portrelerinde görülen deformasonlar kaybolup, yerlerini yüz hatlarını daha yumuşak gösteren diyagonal taramalara bıraktılar. Sanatçı 1992 yılında Madrid'de 82 yaşında öldü.(YeniBinyıl)