bugün

türkçülüğün esasları

ziya gokalp'in basucu sayilabilecek eseri. ulu basbugumuz mustafa kemal pasa'nin bu eserden oldukca etkilendigi bilinmektedir. oyle ki " benim etimin kemigimin babasi ali riza efendi, fikirlerimin babasi ise ziya gokalp'tir " demistir.

gokalp eserinde mesrutiyet sonrasi gelisen birtakim toplumsal ve siyasal hareketlerin bir sentezini savunur. yeni kurulan turk devleti'nin kurulus donemindeki bakis acisina baglanarak turkculukle halkciligi ortak bir programda birlestirir. kur'an'in, hutbelerin ve ezanin turkce okunmasini ister, seriat hukuku yerine birey ozgurlugu ve esitlik temeline dayanan laik yasalar ongorur.

dilde tasfiyeciligin, dini ve siyasi emperyalizmlerin, irkciligin ve turanciligin karsisindadir ki ben bu son iki madde hakkindaki goruslerine katilmiyorum. zira gokalp turkler arasi bir butunlugun siyasi bazda olamayacagini ve butunlugun yanlizca dilde, sanatta, ahlakta, kulturde gerceklesebilecegii ongormektedir. oysa buyuk turan ulkesi bir uzak ulku, bir utopya degil, turk irki'nin zaruri ve kacinilmaz bir gercekligidir.