bugün

veganlık

bir felsefedir demeliyiz.

Doğa vegan değildir, hatta zayıf olanın, daha hızlı koşamayAnın, farklı olanın, eksik ve kusurlu olanın bir diğer tür tarafından avlanmak sureti ile tüketilmesi avlanan hayvanın geride kalab bireylerininin kalitesi ve de mükemmele giden genetik evrimi için en birinci gerekliliktir. Hayvanlar dahi bu ayıklanma ile mükemmelleşmeye doğru bir grafik görmüştür.

Yaşamda kalım mücadelesi neticesinde içgüdülerinin en tabi bir fiili olarak Bizi bulsa derhal parçalayacak, iliklerimize kadar tüketecek hayvanatı bir birey olarak görmektir,

Hayvanın acı çekmemesi esastır gibi algılansa da ilk başta hayvanın her türlü bir ürün olarak kullanılmasına karşı olma durumu, fikri, felsefesi.

Yine de bitkilerin üreme ve çoğalma eğilimlerini ürünleştirmek neden aynı kategoride değil bilemiyorum. Sen acı çekmediğini düşünebilirsin ama hayvanlardakinden farksız aynı eğilimlerini kırmak gaspetmek manen de mantıken de yine zulümdür, zira bitkinin hayati istidatları hayvanattan bir adım geride kalmışsa da bu onun aynı eğilimleri taşımadığı anlamına gelmez.

Yumurta ile kuru fasulye tanesi, pirinç tanesi aynı şeydir, zira yumurtlama default olarak gelişir. Hepsinin yavru olması zaten mümkün olmayıp türü garantileyecek kadar çok çok üretilir, milyonlarca sperm gibi, insandaki yumurta gibi, her ay bir yumurta üretilirken hepsini zaten bebek olamaz.

Ne ise ki atalarımız vegan değillerdi, yoksa afrika savanlarından çıkamazdık sanıyorum, çiğ etten aldığımız protein ile pek yol kat edemedik, ateşi de bulup pişirmeyi de öğrenip daha az et daha çok kompleks protein daha büyük daha gelişmiş bir beyin ile medenileştik... Bilim, teknoloji ve içtimai hayatta tüm sınırları zorladık...

Ve dünyaya kan gözyaşı zulüm cinayet getirdik, birbirimize düşman olduk, savaştık. Doğayı katlettik, iki yüzbin yıllık insansı insan tarihimizde sadece son bin yılda el sürülmedik toprak, tükenmeye yüz tutmuş kaynak bırakmadık, atmosferine kadar dünyayı mahvettik,

Doğru aslında, evrimimizde çok önemli bir yere sahip olan et ve sair hayvansal gıdaların tüketimi hiç olmasaydı bugün bu kadar gelişmiş olmayacak ve belki afrika savanlarından hiç çıkmasayacaktık ve dünya bugün böyle bir yer olmayacaktı.

işte hep vegan olmadık diye.
güncel Önemli Başlıklar