bugün

hristiyanlaşarak asimile olan türk boyları

diğer taraftan bakıldığında slavları asimile eden bulgarlar*, kendi isimlerini muhafaza edip avrupalıların hun kategorizasyonuna karşı çıkan macarlar gayet dikkat çekicidir. peçenek ve oğuzlar asimile edilmemiş, imha edilmiştir.

burada yalnızca kıpçaklar asimile olmuştur, onların da moğollardan kurtulanları macaristan a ve makedonya tarafına kaçmıştı zaten. müslüman kıpçakların da asimile oldukları söylenebilir, zira rusya daki bazı -çuvaş, başkırt vs...- özerk bölgeler dışında yaşayan kıpçak olması çok da mümkün değil gibi.

hunların fin ve ugor kavimleri arasında asimile oluşu da biraz mesnetsiz. ormancı kavimler hun bakiyesini nasıl asimile edecek? mordva, perm, ostyaklar gibi ugorlar her ne kadar hunlardan etkilenmişlerse de hunları massettiklerine dair bir kanıt yok; zaten bu durum muhtemel de değil. finler ise hunların hiç gitmedikleri bölgelerde yaşamıştır.

hunlara ne olduğu maenchen-helfen in çalışmalarından takip edilebilir.

merkez üssünden uzaklaşan topluluk siyasal üstünlüğünü kaybettiğinde azınlıksa kaybolur gider. bunun diğer bir örneği de moğollardır. siyasal üstünlüklerini kaybetmelerinden sonra hızla yok olmuşlardır. müslüman moğollar asimile olmuşlardır. müslüman oldukları için değil elbette, aynı hıristiyan türkler in bu sebepten asimile olmadıkları gibi.

ibrahim kafesoğlu gibi hocalarımız yol açtıkları için saygı duyulasıdır ama türkleri müslümanlığa uygun hale getirelim diye de tarih eğilip bükülmez.
güncel Önemli Başlıklar