bugün

göbeklitepe

bilinen en eski tapınaktır. 12.000 yaşındadır. kıymeti ne ülkemizde, ne de yurtdışında yeteri kadar bilinmemektedir.

hele ki yurdum teistlerinin göbeklitepe ile pek ilgilenmemesi son derece şaşırtıcı bir durum. zira göbeklitepe marx'ın ilk bakışta çok mantıklı, akla yatkın ve kanıtlarla desteklenmiş gibi görünen tarih tezinin çıkış noktalarından birini yalanlamaktadır. serpil çevikcan konuyla ilgili bir yazı yazmış.

http://www.milliyet.com.t...detay/2183004/default.htm

ha göbeklitepe'de cami veya tek tanrı inancı arayan boşuna arar. fakat "organize dinin" (yani ilkel kabilelerin şaman benzeri din adamları tarafından değil, sümer rahiplerine benzeyen, toplumu büyük işler yapmak için yönlendirebilen, kaynakları din adamlarının yönetimindeki dinin) ortaya çıkışının bitki ve hayvanların evcilleştirilmesinden önce olduğunu ortaya koyması, marx'ın tarih teorisine vurulan sıkı bir darbedir.

yukarıdaki entrylere baktığımda kimisinin durumu yanlış anladığını görüyorum. "bölgeye bakıldığında sulak alana yakin degil ve tarım da yapılamaz." deniyor. bir kere 12000 yıl önce orası son derece sulak bir alan olabilir ki bulgular da bunu gösteriyor. fakat o alanda tarımın yapılmadığı doğrudur. sebep? zira bitkiler henüz evcilleştirilmemişti. nereden biliyoruz? zira bölgede bulunan atıklar (dışkı kalıntıları, çöp kalıntıları vd.) hep yabani bitkilere ait kalıntılardır. keza hayvan kalıntıları da öyledir.

bitkilerin evcilleştirilmesi?

http://www.politics.ankar...3/1/4_m_murat_baskici.pdf