bugün

evrimsel süreçte çekik göz

asya kıtasında görülen çekik gözler kıtasal özelliklerin insan bedeninde şekillenmiş hallerinden biridir, kıta sert iklimli ve çok soğuktur, soğuk bir geçmişi vardır, sibiryanın güneyinde kalan bölgeler bile soğuktu. bugün moğol-çin sınırındaki dev gobi çölünün bile bir zamanlar ova olduğu tahmin ediliyor.

yüzey/kütle oranı arttıkça daha fazla ısı transferi yapılacağından cismi daha kolay ısıtır veya soğuturuz.
mesela soğuk havalarda yüzeyimizi daraltma meylindeyizdir, ellerimizi yumruk yapar, mümkünse ayaklarımızı da toplar cenin pozisyona geçeriz, ama sıcak havalarda parmaklarımızın bile birbirine dokunmasına tahammül edemez mümkün olduğunca yüzeyimizi genişletmeye ve ısı kaybetmeye çalışırız,

bu gibi nedenlerle asya insanlarının yüzeyi, girintisi çıkıntısı azdır, küçüktür, daha ufak burun, kafaya daha yapışık ve küçük kulaklar, minik bir çene, incecik dudaklar, bunun yanında minik parmaklar, kısa boy, tıknaz vücut da hesaba katıldığında asya insanının vücudunda ısı tutma konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

işte bu vücut ve surat yapısı nedeniyle asyalıların göz boşluğu çok derinde kalmamıştır. siyahiler kadar büyük bir kaş çıkıntısı yoktur. bu yuvarlak yüz hattı da gözlere bu çekik görünümü verir.

bir başka görüş ise, çekik gözlülüğün doğal baskılar sonucu ile değil de cinsel tercihler neticesinde yayılmış olabileceğidir, kimi sebebplerle çekik gözlü doğmuş bir insan diğerlerinden farklı olacağı için, cinsel olarak daha çekici bulunmuş olabilir, ve bu çekikgözlü fenotipi yeğlenmiş, genleri topluma dağılmış olabilir.

Elbette en doğrusunu allah bilir.

Bilimsel lookin was here...