bugün

zencilerin pipilerinin büyük olma sebebi

yüzey/kütle oranı arttıkça daha fazla ısı transferi yapılacağından cismi daha kolay ısıtır veya soğuturuz.

mesela soğuk havalarda yüzeyimizi daraltma meylindeyizdir, ellerimizi yumruk yapar, mümkünse ayaklarımızı da toplar cenin pozisyona geçeriz, ama sıcak havalarda parmaklarımızın bile birbirine dokunmasına tahammül edemez mümkün olduğunca yüzeyimizi genişletmeye ve ısı kaybetmeye çalışırız,

Evrimsel süreçte buna benzer bir mantıkla şekillenmiştir.

bu gibi nedenlerle örneğin asya insanlarının yüzeyi, girintisi çıkıntısı azdır, küçüktür, daha ufak burun, kafaya daha yapışık ve küçük kulaklar, minik bir çene, incecik dudaklar, bunun yanında minik parmaklar, kısa boy, tıknaz vücut da hesaba katıldığında asya insanının vücudunda ısı tutma konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Ve aynı şekilde çöl iklimi ve ekvator sıcaklarında bu durumun tam tersi bir evrim karşımıza çıkar, yüzeyin genişlemesine tabi olarak uzun parmaklar, çıkıntılı bir çene, iri burun, dudaklar, göz çukurları ve sair girinti ve çıkıntıların artması, uzuvların irileşmesi karşımıZa çıkar.

Şüphesiz ki lookin genom sözüne sadıktır ve gen haritasını evrimsel süreç ile ve de coğrafya ve iklimle harmanlayacak kadar konuya hakimdir.

Edit:Şükürler olsun ki orta asyAdan çıktınız da akdeniz iklimi ile iki üç cm pipiden irileştiniz, 6-9 cm kadar da boy attınız.

Yoksa onu da bulamayacaktınız.