bugün

dinozorlar ölmeseydi evrim nasıl bir yol izlerdi

dinazorlar da evrim geçiren canlılardı. kanat, yuzgeç, diş falan, bunlar hep 150 milyonluk dino evrim sürecinde oluşan gereksinimlerdi. ama insana nazaran çok yavaş ilerliyordu rahmetliler. elbette, besin zincirinin üstünde olmaları ve afedersiniz biraz gerizekali olmaları bunda etkendir. insanın atası, ağaçtan inip iki ayak üzerinde yürümeye karar verdiğinde başladı herşey. ateşi buldu, mangal keyfi yaptı. pişmiş et kafayı çalıştırdı. dinoların yuzmilyonlarca yılda yapamadığını, sadece birkaç yüzbin yılda yaptı. zeka ve gereksinim evrimin temelidir. insan atayı da dinolardan ayıran buydu.
hep izlediğimiz terminator matrix tarzı filmlere bakın. yapay zekanın evrimi işlenmektedir. zeka islengeci daha üstün olduğu icin, hazır bilgiyi gelistirebilme olanağına sahip robotların (yapay zeka diyoruz) evrimi değil milyon, bin sene falan, sadece günler belki de saatler sürer. elbette, ne dedik az önce, "gereksinim" olursa. şimdilik böyle bişey yok ama, olmaz bi durum değil.
neyse efendim, ölünün ardından laf etmeyi sevmem ama, dinolar aptaldı. ve daha mühimi yeryüzünün efendileri oldukları için, gereksinim boyutları beyinleri kadar küçüktü. zaten kasdedilen mânâda evrim geciremeyecek ve yok olacaklardı.
hayatta kalma güdüsü en yüksek olan, en korkak tür efendi olur her zaman bu süreçte.
evrim durduk yerde başlamaz, güdüler, korkular ve bunların yarattığı gereksinimler evrimi tetikler.