bugün

1 kasım 2015 türkiye erken genel seçimi

2011 yerel seçimleriyle (akp ve chp kanadında) birebir aynı sonuçlanan seçimdir.

akp: ahmet davutoğlu'nun akp'yi çöküş döneminde devralarak yeniden zirveye çıkarması akplileri bile şaşırtmış durumda. akp'ye blok hâlinde oy gitmesinin sebebi akp'nin başarısından ziyade muhalefetin de içinde olduğu "sindirilememiş" hükümetsizlik. başkentin merkezinde patlayan bombayı, büyükşehirlerde cirit atan terör örgütü militanlarını halkımız tahmin edilenden farklı okumuş. ciddi manada büyük bir başarı grafiği yakaladı akp. özetle pozitif.

chp: 7 hazirandan beri en ılımlı politikayı yapan parti. hafif oy artışının sebebi de bu politikaları olmuştur. etliye sütlüye dokunmayan bir siyaset anlayışı güttü bu seçimde chp. keskin ve ayrıştırıcı üslup yerine gayet kucaklayıcı bir tavır hakimdi. chp'nin geçmiş dönemlerine göre en ılımlı siyaset son 4 ayda yapıldı. kılıçdaroğlu bu seçimde galibiyeti ve yenilgiyi aynı anda yaşıyor. kısaca nötr.

hdp: saldırılar sebebiyle olağanüstü koşullarda seçime girdiler. oy profili olarak sosyal demokrat tabandan genelde, kürt vatandaşlarımızdan da yerelde yoğun oy aldılar. bu seçimde oyları akp-chp arasında bölündü. (ağırlıklı olarak ap'ye geçti seçmeni.) geçirgenlik oranı en yüksek partidir aynı zamanda. geneldeki sosyal demokratlar da yereldeki kürtler de oyunu chp veya akp'ye kolaylıkla verebilir. kemik tabanı %6,5 civarındadır. seçime hazırlık sadece "barış" teması üzerinden yapıldı. doğal olarak parti programlarını bu seçimde açıklamadılar. (veya açıklayamamış da olabilirler) özetle negatif.

mhp: seçimin açık ara kaybeden partisidir. eleştirdikleri ve muhattap dahi almadıkları parti, mhp'den 18 fazla milletvekili çıkarmıştır. ilk kez türkiye seçim haritasında mhp yer almamıştır. (devlet bahçeli'nin kendi memleketi osmaniye dahil.) bunda bahçeli'nin "tek adamlık" politikasının bariz payı olmuştur. bu politika aynı zamanda akp'nin ani sıçramasına da katkı sağlamıştır. (özellikle iç anadolu'daki seçmenler için) siyasî skala olarak ilk kez milliyetçi türklerin oy verdiği parti olan mhp, milliyetçi kürtlerin de oy verdiği ve oluşum olarak reddettiği parti olan hdp'nin bariz bir şekilde altında kalmıştır. bunda parti programlarının çözüme yönelik olmayışı, bahçeli'nin hükümet kurmaktan yana olmayan tavrı ve genel merkezle taban arasında yaşanan uyuşmazlık gibi nedenlerin payı büyüktür. seçmenin "bahçeli" sebebiyle mhp'ye oy vermediği daha net ortaya çıkarsa, istifa mhp açısından gayet yerinde olacaktır. kısaca negatif.

not: oy verdiğim partinin mecliste karşılığı yoktur.